Mnoge domaćice izbegavaju da prave domaći hleb jer misle kako je mešenje testa previše komplikovano. Mi vam danas predlažemo da napravite hleb koji je bolji nego kupovni, i to baš lako. Testo se špatulom mesi, a posle samo treba da sačekate da nadođe. Kada ga ispečete imaće neverovatno hrskavu koricu, a mekanu unutrašnost, da prosto niko neće moći da mu odoli.
- Sastojci:
- 400 g brašna
- 3 g svežeg kvasca
- 1 kašika soli
- 300 ml tople vode
Priprema:
Stavite par kašika brašna u posudu i dodajte vodu. Promešajte špatulom. Dodajte izmrvljeni kvasac i mešajte dok se ne otopi. Dodajte još brašna (ne sve) i so. Promešajte lepo da se sjedini. Dodajte i preostalo brašno i mešajte špatulom dok se sve ne sjedini. Testo treba da bude mekano i lepljivo. Prekrijte ga providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 2 sata, pa prebacite u frižider na na još sat vremena. Pokvasite ruke toplom vodom, pa izvadite testo i posude. Pospite ga brašnom, pa par puta preklopite. Vratite ga u posudu i ostavite da odmori još nekih pola sata, naravno pokrijte. Stavite šerpu u kojoj ćete peći hleb u rernu da se zagreje. Zatim prebacite testo u vruću šerpu i na vrhu zasecite nožem u obliku krsta. Poklopite i pecite na 230°C nekih 30 minuta. Nemojte otvarati rernu dok ne prođe tih pola sata, zatim izvadite hleb i skinite poklopac, pa vratite da se peče još nekih 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem