Kiselo mleko je zdravo i puno probiotika koji povoljno utiču na vaš stomak, a možete lako da ga napravite kod kuće i to od jeftinih sastojaka. Njega možete da jedete kao namaz, ako volite ređe, ali i kao dodatak mnogim jelima, a neka od njih su i sarmice, pite... Domaće kiselo mleko se pravi jednostavno i kada jednom probate, nikada više nećete poželeti kupovno.
- Sastojci:
- 2 l punomasnog mleka
- 180 g kisele pavlake
Priprema:
Sipajte mleko u šerpu i kada krene da ključa smanjite vatru i ostavite da se kuva još 10 minuta. Pazite samo da mleko ne izgori. Sklonite sa šporeta i ostavite da se malo prohladi. U šolju sipajte mleko, pa dodajte pavlaku i umutite. Vratite dobijenu smesu u mleko i dobro promešajte. Pokrijte providnom folijom i stavite na neko toplo mesto da prenoći, najbolje uz peć ili radijator. Ukoliko vam se ujutru odvojio višak surutke na vrhu, ne sklanjajte sjediniće se kada odleži u frižideru. Kada se mleko zgusne to znači da se ukiselilo, pa obavezno prebacite u frižider.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus