Pržena riba je omiljeno jelo mnogih, pogotovo tokom posta, ali nažalost često ume da ispadne previše masna i teška zbog klasičnog pohovanja u brašnu.

Srećom, postoji jednostavan trik profesionalnih kuvara koji će vaše filete učiniti duplo hrskavijim, sočnijim i laganim - i to bez upijanja dodatnog ulja. Tajna je u kukuruznom skrobu.

Zašto treba izbegavati brašno?

Brašno prilikom prženja ribe upija dosta ulja, što može učiniti jelo masnim i teškim. Kukuruzni skrob, s druge strane, stvara tanak i savršeno hrskav sloj koji ne utiče na prirodan ukus ribe i znatno smanjuje apsorpciju ulja.

Kako pripremiti ribu sa kukuruznim skrobom?

1. korak: Priprema fileta

Ribu dobro osušite papirnim ubrusom - što je riba suvlja, to će skrob bolje prionuti.

Hladna riba bolje prži

pre pohovanja, držite filete u frižideru 15–20 minuta, tako će skrob bolje prionuti i riba će biti hrskavija.

2. korak: Oblaganje

Svaki komad ribe uvaljajte u kukuruzni skrob tako da bude ravnomerno prekriven. Za dodatni ukus, u skrob možete dodati so, biber, papriku ili beli luk u prahu.

3. korak: Prženje

Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i pažljivo spustite ribu u tiganj. Pržite dok ne dobije zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.

4. korak: Sušenje od ulja

Gotovu ribu izvadite i stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Ako ste zainteresovani za još kulinarskih saveta, pogledajte kako se pravi pomfrit koji je hrskav spolja, a mekan iznutra.

Krstarica/Stvar ukusa/Aleksandra Malko