Postoji jednostavan i jeftin način da vašim jelima dodate posebnu aromu. Naime, dovoljno je da obogatite nezaobilazne dodatke hrani, kao što su sirće i ulje, mirisnom koricom limuna ili šumskim voćem, paradajzom, medveđim lukom, estragonom, ruzmarinom, ljutim feferonom ili čilijem...

Medveđi luk daje aromu
Za ulje aromatizovano medveđim lukom uzmite 4-5 listova te biljke, pustite ih pod mlaz tople vode i krupnije naseckajte. Potom ih stavite u 125 ml maslinovog ulja, a bocu zatvorite i ostavite da "odstoji"pet dana.

Za više raznolikosti
Ulja (suncokreta, repice, maslinovo) može se obogatiti začinskim biljem koje inače upotrebljavamo u kuvanju, na primer estragonom, ruzmarinom, bosiljkom, majoranom, belim lukom. Ako upotrebljavate blaže aromate, recimo timijan ili bosiljak, stavite ih u većoj količini. Odličan su dodatak salatama ili za prženje mesa i krompira.

Ulje sa limunom
Limunu oljuštite koricu u obliku tankih rezanaca i stavite u 750 ml suncokretovog ulja. Procedite nakon 14 dana.

Za egzotične ukuse Azije
Za što originalniji ukusa zijske kuhinje, napravite ulje idealno za jela spremljena u voku. U posudu sa uljem dodajte nekoliko grančica limunske trave, šaku korijandra i ljuti feferon ili čili papričicu pa ostavite da odstoji 14 dana. Potom ljuti feferon ili čili izvadite,a ako želite, procedite i ostatak bilja. U tom slučaju ulje može stajati i do godinu dana..