KAKO SE PRAVI DOMAĆA GRANOLA: Bez dodatog šećera i aditiva, a može da vam stoji i do 3 nedelje

Granola je mnogima jedno od omiljenih jela za doručak, a sada je možete napraviti sami.

Shutterstock

Granola je hrskavi musli koji većina ljudi praktikuje da jede za doručak. Kupovna je prepuna dodatih šećera, te zbog toga mnogi budu u zabludi da su pojeli zdrav obrok, a domaća se lako pravi i preukusna je. Velika prednost granole pravljenje kod kuće je to što je možete ispeći u većim količinama, odložiti u tegle i tako čuvate i do 3 nedelje. Poslužite je s grčkim jogurtom, običnom jogurtom ili mlekom, uz sveže ili sušeno voće, komadiće čokolade, semenke. Mogućnosti zaista ima bezbroj.

Sastojci:

  • 140 g ovsenih pahuljica
  • 40 g kokosovoh čipsa
  • 50 g badema
  • 50 g oraha
  • 80 g meda
  • 45 ml kokosovog ulja
  • 1 kašika ekstrakta vanile

Priprema:

Rernu zagrejte na 160 stepeni. U činiji pomešajte sve suve sastojke i sitno naseckani orah i badem. U posudi na laganoj vatri pomešajte kokosovo ulje, med i ekstrakt vanile, pa kuvajte jedno 2-3 minuta, dok se sastojci ne istope i lepo sjedine. Povremeno promešajte i vodite računa da vam ne zagori. Prelijte preko suvih sastojaka i dobro promešajte. Potrebno je da dobijete gustu, ali vlažnu smesu. Postavite papir za pečenje na pleh i prebacite smesu na pleh, pa je ravnomerno rasporedite i stavite u rernu na 10 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 120 C i pecite još 10 minuta. Gotovo je kada vidite da poprima zlatno - žutu boju. Kada je granola pečena, pustite je da se potpuno ohladi, zatim izlomite na komade, stavite u teglu i potrošite u naredne 3 nedelje.

Izvor: Stvar ukusa