KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠENU ČOKOLADNU GLAZURU: Trikovi uz koje neće pucati kad sečete kolač ili tortu

Evo kako da napravite savršenu čokoladnu glazuru kao profesionalac.

Shutterstock

Verovatno vam se često desi da kada sečete kolač čokoladna glazura puca na sve strane. Problem je u načinu na koji se priprema preliv, a postoje jednostavani trikovi koji će obezbediti da svako parče ima savršenu glazuru.

Sastojci:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 6 kašika ulja
  • voda

Postupak:

U dublju posudu stavite vodu da prokuva. Za to vreme izlomite čokoladu i prelijte je uljem. Stavite je u metalnu posudu koja može da se stavi na sud sa vodom, jer se čokolada topi na pari. Na proključalu vodu stavite pripremljenu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. 

Tajna savršene glazure je da čokoladu nikada ne smete da prokuvate već samo da otopite.

Skinite sa vatre i ostavite da se čokolada prohladi. Ukoliko želite da ukrasite tortu sa čokoladom tako da se ona preliva po bočnim stranicama, tada je dobro da je čokolada u fazi laganog stezanja. Isto tako dobro je prohladiti čokoladu kada prelivate preko neke kreme, a opet da ostane tečna. Samim tim što ostavite čokoladu da se prohladi neće vam se razlivati svuda unaokolo, već ćete moći lakše da je kontrolišete prilikom razmazivanja. 

Ostavite tortu/kolač sa glazurom na sobnoj temperaturi da se stegne ni slučajno na hladno ili u frižider.Ako je u pitanju kolač, kad se glazura stegne onda ga isecite zagrejanim i suvim nožem, pa tek potom stavite u frižider.

Ako je u pitanju torta, kad se glazura dobro stisne pri sobnoj temperaturi, stavite je u frižider, ali je obavezno pola sata pre služenja izvadite iz frižidera i pustite da se "otpusti" na sobnoj temperaturi. Zatim je isecite zagrejanim oštrim nožem. Na taj način neće doći do neželejnog pucanja glazure, a svako parče će biti kao iz poslastičarnice.

Izvor: Stvar ukusa