Pravilno skladištenje hrane pola je posla do ukusnog jela. Niko ne želi da dobije probavne smetnje zato što je pojeo komad mesa koji u frižideru stoji predugo, naročito po velikim vrućinama. Iako frižider produžuje rok trajanja mesu, komadi svinjetine ili piletine u njemu ne mogu dugo da stoje bez da izgube kvalitet ukusa, a postoji i velika šansa da će se meso pokvariti veoma brzo.

Određena vrsta mesa može biti u frižideru od kupovine do same pripreme kako bi i dalje bilo sigurno za jelo i zadržalo kvalitet i ukus. Važno je napomenuti da prilikom kupovine mesa treba da birate što svežije komade kod proverenih prodavaca. A evo koliko određena vrsta mesa može da stoji u frižideru, naročito po visokom temperaturama.

Slanina i kobasice

Sveža slanina koja nije dimljena u frižideru može da stoji do nedelju dana pre nego što počne da gubi na kvalitetu. Sušena slanina ima nešto duži rok trajanja, ali će se s vremenom presušiti ako stoji izvan pakovanja. Kobasice od svežeg mesa, bilo ono svinjsko ili pileće, mogu da stoje dva dana, a dimljene kobasice i do dve nedelje.

Mleveno meso

Što je sveže meso više usitnjeno, to je veća površina dostupna za kontaminaciju bakterijama i ostalim mikroorganizmima. Mleveno goveđe, juneće, svinjsko ili pileće meso u frižideru ne bi trebalo držati više od dva dana, jer nakon toga neće biti sigurno za konzumaciju.

Sveže meso

Odresci od nešto debljih komada mesa u frižideru mogu biti duže nego mleveno meso, a to je od tri do pet dana, zavisno koliko je bilo sveže prilikom kupovine. Ako takve komade mesa isečete na kockice, smanjuje se rok trajanja na dva dana.

Sveže živinsko meso

Pileće i ćureće meso veoma je osetljivo i lako se kvari, pa bi ga trebalo potrošiti u roku od dva dana. Najduže će svežinu zadržati komadi poput belog mesa, dok će otkošteni batak, karabatak ili drugi delovi mesa najbolji biti ako ih pripremite isti dan kada ih kupite.

Kuvano i pečeno meso

Mesu se kuvanjem ili pečenjem produžuje rok trajanja, pa tako meso pripremljeno bez soseva ili preliva, u frižideru može da stoji i do četiri dana. S druge strane pečeno meso koje je spremano u nekom umaku, najbolje bi bilo iskoristiti odmah isti dan, eventualno sutradan.

Gde u frižideru držati meso?

Nije isto da li ćete neku namirnicu u frižideru držati u vratima ili na polici do same ivice zadnjeg zida, kao i hoće li stajati u gornjem ili donjem delu rashladnog uređaja. Preporučuje se da meso u frižideru bude što bliže zidovima, na nižim policama, kako bi temperatura bila konstantna, a ona ne bi trebalo da prelazi vise od 5 stepeni.

Izvor: Stvar ukusa