U Srbiji ne može da se zamisli ručak bez mesa, a ako želite da bude hrskavo i sočno, bitan je način na koji ga pripremate. Različite vrste mesa se spremaju na različite načine, ono što ne biste trebali nikada da zaboravite je i marinada, koja čini pola posla. Dobro pripremljeno meso je pravi gurmanski užitak i jako je bitna priprema. Ljudi često greše u osnovnim stvarima, kao što su stvaljanje u tiganj, posipanje začina... U nastavku teksta pročitajte kako da napravite najukusnije meso.

Kupujemo meso gde stignemo

Kupovanje na akcijama u supermarketima štedi novac, ali ako želite da kupite kvalitetan komad mesa, a niste vešti u prepoznavanju finih nijansi - zatražite savet profesionalaca. Takođe, birajte mesare koje prodaju sveže i domaće meso.

Iz frižidera stavljamo direktno u tiganj

Ako želite hrskavu koricu, kao i sočnu sredinu, najbolje bi bilo da meso "odmori" na sobnoj temperaturi barem pola sata pre pečenja.  Jako je važno da tiganj bude baš vruć, jer ako pržite ili pečete meso u nedovoljno zagrejanom tiganju dobiće neprivlačnu sivu boju.

Premalo začina 

Nemojte da štedite na začinima, pogotovo kada solite. Oni daju specifičan šmek svakom jelu. 

Ocenjivanje pipkanjem

Iskusni roštilj majstori mogu dotaknuti komad mesa i po njegovoj mekoći, odnosno tvrdoći, saznati je li isto spremno za posluživanje. Ako niste vešti u tome - nabavite kuhinjski termometar.

Jedemo odmah nakon skidanja s vatre 

Svaki komad mesa treba da "odmori" nakon termičke obrade otprilike dvostruko manje vremena nego što ste proveli pripremajući ga. U tom vremenu stabilizuju se sokovi u mesu. 

BONUS VIDEO: 

Pileće meso TikTok/brittself20

Izvor: Stvar ukusa