Meso koje se peče u rerni je mnogo zdravije od prženog, ali domaćicima se često desi da pečenjem isuše meso i da ono ne bude ukusno. Zato je bitno da znate koja temperatura je idealna za pečenje i da znate da ocenite koja vrsta mesa se peče na određenoj temperaturi. Ruska kuvarica, Julija Arhipova, otkriva na kojoj temperaturi da ispečete junetinu, piletinu ili svinjetinu.
Evo na kojoj temepraturi se peče juntetina
Juneće meso težine 1 kg peče se 2 sata na temperaturi od 200°C. Кomad od 500 g se peče sat i po vremena na temperaturi od 180°C. File se peče 40 minuta na temperaturi od 190°C, dok će prsa biti spremna za 45-50 minuta na 200°C. Pečenje plećke traje pola sata i to na temperaturi od 180°C. Vrat se peče 50-55 minuta na 190°C, a rebra na 30-35 minuta na 180°C.
Evo na kojoj tempraturi se peče svinjetina
Komad svinjetine od 500 g se peče na 210-230°C oko pola sata. Ona može da se peče i na nižoj temperaturi i to oko 120-160°C. Meso zasecite nožem i ako nije ružičaste boje, spremno je i možete da ga vadite iz rerne.
Evo na kojoj temperaturi se peče piletina
Oko 450 g piletine se peče nekih 20 minuta na temperaturi od 180°C. Ako pečete celo pile onda pojačajte na 230°C i prodžite vreme pečenja za nekih pola sata.
Pročitajte i ovo: 1 jednostavan trik za mekano meso
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem