Novak Đoković napravio je pravu malu revoluciju kada je prešao na ishranu bez glutena i u roku od godinu dana prokrčio put do teniskog trona, pre svega zahvaljujući novom prehrambenom režimu koji mu je pomogao da iz sebe izvuče maksimum.
Serviraj za pobedu
"U 2011. godini osvojio sam 10 titula, tri gren slem turnira i 43 uzastopnih mečeva. Jedina stvar koju sam promenio bila je ishrana", kaže Đoković.
Pogledajte i Znakovi koji ukazuju na to da vam smeta gluten
On tvrdi da se oseća jače, lakše i više pazi na terenu. Razlog za to je dijeta koja se sastoji od povrća, belog mesa, ribe, voća, semena, mahunarki i zdravih ulja, piše američki Men's Health. Nutricionisti su i dalje podeljeni oko dijete bez glutena, ali Đokovićev plan ishrane dokazuje da postoji više od jednog načina napajanja za šampionsko igranje.
Čak i ako niste spremni da se potpuno odreknete hleba, pokušajte da ga ne jedete pre meča i osećaćete se manje naduveno i energičnije. Plus, ako imate gastrointestinalne probleme kada igrate ili vežbate, to će podmiriti stomak i pomoći vam da date svoj maksimum.
Sastojci:
-2 čena iseckanog belog luka
-1 manja bundeva
-1 tikvica
-1/2 špargle
-350g pirinčane testenine
-8 sušenih paradajza
-Šaka rendanog veganskog sira
Pogledajte i Da li ste preosetljivi na gluten?
Priprema:
Beli luk u ulju pržite 5 min.
Zatim, dodajte iseckanu bundevu, tikvicu i 1/2 špargle i dinstajte dok smesa ne omekša. U posebnoj posudi skuvajte pirinčanu testeninu prema uputstvu.
Ovaj obrok je bez glutena, ali pruža značajne zalihe energije.
Iscedite, pomešajte s povrćem, a potom i s paradajzom, dodajte sir i začinite.
Servirajte - kao Đoković!
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Men’s Health
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom