Andreja Čerenak, biolog s Instituta za hmeljarstvo i pivovarstvo, nacionalne istraživačke ustanove koja posjeduje i sopstvenu banku različitih sorti hmelja, objasnila je da je testiranje novih sorti zadnjih godina trend u svetu.
Cilj tih nastojanja, navela je, je uzgoj hmelja različitih aroma koje bi se potom osetile i u ukusu piva.
Kako navodi slovenački list “Dnevnik”, interes za piva različitih voćnih i drugih ukusa, ali bez veštačkih dodataka, pokazuju mnoge manje pivare. Takođe, na ovaj način proizvedeno pivo bi se moglo prodavati i u Nemačkoj gde, prema tradicionalnom zakonu o čistoći piva, ono ne sme da sadrži ništa drugo osim ječma, hmelja i vode.
Slovenački stručnjaci su uvereni da će njihove nove sorte hmelja jednom biti prihvaćene i kod poljoprivrednika i kod pivara, iako je čitav proces još u fazi testiranja, navodi "Dnevnik".
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus