U pokušaju da spuste cene obroka, u mnogim francuskim restoranima povlače se očajnički potezi – kuvari odustaju od svojih tradicionalnih jelovnika i pripremaju velike količine hrane koje se mogu po potrebi zamrznuti, pa na brzinu poslužiti uz niže troškove. Zamrzivač i mikrotalasna pećnica postaju, tako, glavno oružje do skoro najslavnije gastronomske nacije na svetu.
U 2012. godini, naime, čak 54 odsto hrane prodato je – ne u restoranima i bistroima, kako su Francuzi navikli – već u prodavicama brze hrane. Upravo zato je Danijel Faskel, poslanik Donjeg doma parlamenta Francuske, predložio da se zakonom propiše da budu jasno obeleženi restorani u kojima se zaista kuvaju jela kako bi se razlikovala ona mesta gde se samo prodaju ranije pripremljena, zamrznuta jela. Faskelov predlog je odbijen u prvoj polovini 2013. godine, ali poslanik planira da ponovo predloži meru zaštite tradicionalnih jela u seprembru ove godine. Imajući u vidu činjenicu da Francuska ulaže velike napore da zaštiti svoju kuhinju, moguće je da će i novi predlog naići na podršku. Treba se podsetiti da je francuska kuhinja uvrštena čak i na listu svetske baštine UNESKO 2010. godine.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem