Ukoliko volite da jedete pastu prekrivenu kečapom ili smatrate da je rižoto samo prilog uz glavno jelo, ne možete sebe smatrati pravim ljubiteljem italijanske kuhinje. Te dve greške se nalaze na listi koju je objavila Akademija Barila iz Parme, institucija koja je posvećena odbrani vrednosti italijanskih specijaliteta.
Ovaj spisak je objavljen kako bi stranci mogli da uživaju u jednoj od najpopularnijih internacionalnih kuhinja na pravi način i izbegnu kulinarski horor dok pripremaju italijanske specijalitete.
"Pasta poslužena kao povrće je uobičajena greška koja se često dešava u stranim državama, ali se u Italiji smatra svetogrđem", izjavio je Đenaro Kontaldo, mentor Džejmija Olivera i čuveni kulinarski stručnjak.
Evo spiska najčešćih grešaka prilikom pripreme i konzumiranja italijanske kuhinje
Kapućino se ne pije u toku obroka
-Kapućino se pije za vreme doručka i idealan je dodatak slatkim jelima. Iako Akademija odobrava da se kapućino naruči posle obroka, to u Italiji nije uobičajeno.
Rižoto i pasta nisu prilog uz jelo
-Ukoliko ih ne služite kao deo posebnog jela, kao što je milanski specijalitet Osobuko, to je velika greška.
Ne stavljate ulje u vodu za pripremu paste
-Ulje se dodaje tek nakon kuvanja.
Ne stavljajte kečap na pastu
-Ovo je pravi kulinarski greh, prema mišljenju stručnjaka sa Akademije.
Špageti Bolonjeze se ne jedu u Bolonji
-U Bolonji se sos Bolonjeze jede sa taljatelama, a ne sa špagetima.
Pasta sa piletinom nije italijanski specijalitet
-Niko u Italiji ne bi spremio jelo na ovaj način.
Cezar salata nije italijanska
-Njen kreator jeste Italijan, ali jelo nije.
Crveno –beli karirani stolnjaci se ne upotrebljavaju u Italiji
-Skoro svaki italijanski restoran u inostranstvu koristi ovakve stolnjake, koji nisu tradicionalno obeležje ove mediteranske zemlje.
Fetućine Alfredo: nije italijansko jelo
-Iako je prvi put napravljeno u Rimu, ovo jelo se ne sprema u ostalim krajevima Italije.
Obroci su porodični ritual
-Italijani nikada neće jesti sami i gledati televiziju u toku obroka. Umesto toga, treba poštovati tradiciju ( i majku) i podeliti obrok sa voljenima.