Vraćamo se u vreme grofova i careva koji su uživali u novim receptima koje su za njih pripremali njihovi lični kuvari. Tako je navodno nastao i čuveni goveđi Stroganoff. Ne postoji zvanična istorija ovog recepta, ali prema najakreditovanijoj verziji, jelo je dobilo ime po grofu Pavelu Stroganoffu, potomku aristokratske porodice istorijski bliske ruskim carevima. Ovaj plemić zatražio je od svog francuskog kuvara jelo koje bi bilo baš po njegovom ukusu, i krajnji rezultat je bio goveđi Stroganoff.

Kako je jelo postajalo sve popularnije, posebno u Americi sredinom devedesetih godina, tako je doživljavalo izmene i varijacije. Najpopularnija je upravo ona koju ćemo danas isprobati sa vama, a to je sa piletinom. Ako volite belo meso, možete da pripremite i rataui piletinu. 

Spremite sveže pečurke i belo meso, zgrabite tiganj, i neka vaš dom postane ruski dvor bar na jedan dan.

Promo Pileći Stroganoff

Pileći Stroganoff

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 450 g pilećih prsa, narezanih na kockice
  • 2 čena belog luka, sitno naseckanog
  • 140 g šampinjona, iseckanih na listiće
  • 50 g putera
  • 4 kašike brašna
  • 100 g pilećeg temeljca
  • 100 g pavlake za kuvanje
  • 1 kašika suvog luka
  • so
  • biber
  • mlevena crvena paprika

Priprema:

Piletinu naseckati. U veći tiganj zagrejati 1 kašiku maslinovog ulja.
Naseckanu piletinu staviti u posudu pa je začiniti sa biberom, soli, belim lukom, lukom i paprikom.
Piletinu ubaciti u vruć tiganj, pa je pržiti oko 5 minuta sa svake strane.
Pečenu piletinu izvaditi iz tiganja i smesiti na tanjir.
U tiganj dodati preostali kašiku maslinovog ulja, pa zatim ubaciti gljive i peći dok ne porumene.
U tiganj sa gljivama ubaciti maslac i brašno.
Mešati špatulom, pazeći da jelo ne zagori. Mešajući, polako dodavati pileći temeljac i začine.
Kada jelo počne da krčka, smanjiti temperaturu i dodati pavlaku za kuvanje i pečenu piletinu. Promešati dok se sastojci ne sjedine i krčkati još oko 5 minuta.

Služiti uz salatu.

Izvor: Promo