Ova dijeta je napravljena još 1985. godine i odavno se pokazala kao uspešna, a evo kako da držite radničku ili GM dijetu!

GM dijeta ili radnička dijeta osmišljena je još 1985. godine. Dijetu je osmislila jedna uspešna američka kompanija kako bi pomogla zaposlenima da izgube težinu i budu zdraviji. Radnička dijeta je tada bila popularna i kao kupus dijeta. Ovaj plan ishrane bio je baziran na tome da čovek u toku dana unese manje kalorija nego što mu je potrebno, što uzrokuje topljenje viška masti iz organizma.

Planom ishrane radničke dijete, osim što gubite od 5 do 7 kilograma nedeljno, stavljate vaše telo u proces detoksikacije. Razlog su sastojci ove dijete: voće, povrće, mleko, supa i 6 do 8čaša vode dnevno. Takođe, ova količina voća, povrća i vode koja se unese u organizam u toku jednog dana pogodna je i za varenje. Sve ovo će vam pomoći da telo oslobodite tokisčnih materija koje mogu učiniti da se osećate usporeno i nezdravo.

Napomena: Svakog od sedam dana pijte obavezno 6-8 čaša vode (osim ako nije drugačije naznačeno) i obavezno jedite GM supu (supa se jede bez ograničenja i obuhvata i tečnost i kuvano povrće).

Prvi dan

Možete jesti svo voće osim banana. Ne postoje ograničenja u količini, jedite što više voća.

Drugi dan

Voće menjate sa povrćem, koje možete konzumirati i kuvano i sirovo, a pri tom ne postoji ograničenje šta smete, a šta ne smete jesti od povrća. Doručak vam na primer može biti pečeni krompir, a po želji možete dodati malo maslaca. Ovo će telu dati ugljenih hidrata koji su neophodni da obezbede energiju tokom ostatka dana. Povrće će obezbediti telu dovoljno hranljivih sastojaka i vlakana, a praktično je bez kalorija.

Treći dan

Osim banana i krompira, treći dan možete jesti sve mešavine voća i povrća, bez ograničenja na vrstu i količinu. Krompir vam nije potreban jer ćete ugljene hidrate dobiti iz voća. U ovoj fazi telo je spremno da sagori višak kilograma.

Četvrti dan

Banane i mleko – Ovaj dan možete pojesti do 8 banana, možete popiti 3 čaše mleka i naravno GM supu (recept je na kraju teksta) možete jesti koliko vam je potrebno i koliko želite (kao i ostalih dana ove dijete). Banane su važne jer će vam povratiti natrijum i kalijum koje je organizam izgubio u prethodna tri dana.

Peti dan

Dan za govedinu i paradajz – možete pojesti 6 celih paradajza i dve porcije po 300 g govedine. Govedinu ne morate svu pojesti, jedite onoliko koliko vam odgovara, dok bi paradajz trebalo sav da pojedete. Ovaj dan povećajte unos vode za dodatne 2 čaše, kako bi pomogli telu da se očisti od mokraćne kiseline koja će nastati tokom varenja govedine. Meso će obezbediti vašem telu gvožđe i proteine, a paradajz vlakna koja pomažu varenje.

Šesti dan

I šesti dan se jede govedina, ali se paradajz menja sa miksom povrća koje ćete uzeti po sopstvenom izboru. Možete jesti povrća koliko želite, a govedine isto kao i peti dan (2 porcije po 300g). Ovaj dan telo je potpuno naklonjeno gubitku kilograma i videćete primetne razlike u vašem izgledu u odnosu na vreme pre početka GM dijete.

Sedmi dan

Poslednjeg dana jedite smeđi pirinač, voćni sok i povrće, bez nekih ograničenja. Nakon ovog sedmodnevnog plana ishrane, trebalo bi da imate potpuno očišćen organizam i 5 do 7 kilograma manje nego pre 7 dana.

Koja pića su dozvoljena

GM dijeta zagovara pijenje vode kao preporučeni izbor pića na ovom planu mršavljenja i treba je konzumirati u velikim količinama. Međutim, postoji još par napitaka koje smete konzumirati uz vodu, a to su: kafa, čaj i kisela voda.

Šta kada se završi plan dijete

Nakon nedeljnog plana ishrane, GM dijetu možete ponoviti još onoliko puta koliko vam je potrebno da bi dobili željenu težinu. Da li ćete se kasnije ponovo ugojiti zavisi samo od vašeg životnog stila. Tokom ovog plana ishrane uglavnom se jede sveže voće i povrće, što u prvih par dana može dovesti do malaksalosti mišića.

Tako da bi bilo korisno da tokom sedmodnevnog programa uključite svakodnevno vežbanje, bar 10 minuta dnevno.

GM supu je veoma lako napraviti i sastoji se uglavnom od povrća. Ova supa se može jesti u neograničenim količinama tokom nedelje i dobro je da je jedete što je češće moguće.

Savet: Supa pomaže da ostanete hidrirani dok vaše telo izbacuje višak masnoće.

Recept za GM supu

Sastojci:

voda

2 zelene paprike

6 glavica luka (manjih ili 2 veće)

paradajz

celer

glavica kupusa

kockica pileće supe

so i biber po ukusu

Priprema:

Svi sastojci se ubace u posudu za kuvanje i kuvaju najmanje 45 minuta ili dok svo povrće ne bude u potpunosti kuvano.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: lepaisrecna.rs