Nutricionistkinja Lorin Laks već nam je objasnila šta je digestivni "tip stomaka", a sada je govorila o tipu vezanom za imunitet.

Čak 70 odsto imunog sistema nalazi se u stomaku, zbog čega ćemo mnoge simptome da nešto nije u redu osetiti na sistemu za varenje i koži.

Ako imate alergije, problematičnu kožu, autoimune bolesti, astmu, probleme sa sinusima i često ste prehlađeni, moguće je da i vi imate ovaj tip stomaka. Isto važi i ako vam smetaju mnoge namirnice, ometaju vam varenje ili ste zbog njih naduti.

Laksova savetuje da jedete što više sveže, neobrađene hrane, da izbegavate jaja, semenke i orašaste plodove, i da dnevno unosite manje od 20 g fruktoze.

Naš stomak i imuni sistem osetljivi su i na životni stil, i ako bi morala da da samo jedan savet, ona kaže da je redovan i kvalitetan san najvažniji.

"Stres utiče na varenje, pa je veoma važno da se redovno i dobro spava, osam sati dnevno je ključno za zdravlje. Trebalo bi i da se dovoljno krećete, umerena šetnja je dovoljna, kao i da vežbate tehnike opuštanja ili jogu", rekla je ona.

Kada su u pitanju suplementi, ona savetuje i dodatak vitamina D3, vitamin C i riblje ulje ako imate ovaj tip stomaka.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: mondo.rs