Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijete

Zdravo mršavljenje

Autor Stvarukusa
Autor Stvarukusa

Ako želite trajno da smanjite telesnu težinu, onda bi trebalo polako da gubite kilograme. Ovako se telesna težina koja se želi postići može održati bez većeg napora. Takozvane „nuldijete”, tj. ishrana u kojoj skoro ništa ne unosite ...

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Kako treba da se hranite?


Dnevno morate popiti najmanje 1–2 litra tečnosti. Najbolje je piti vodu, čaj s limunom ili kafu bez šećera (eventualno sa sredstvom za zamenu šećera). Povrće i salate su važan deo ishrane.
Najbolje je jesti ih u svežem stanju. Pri pravljenju salate treba koristiti male količine ulja i soli.
Sveži začini su ukusan i savršen dodatak salatama. Jogurt sa malo masnoće kao preliv je takođe odlična varijanta. Kada kupujete mleko i mlečne proizvode, uvek treba birati one sa manjom masnoćom. Isto važi i za sireve (maksimalno 30% masnoće) i mesne prerađevine (nemasne vrste
šunke, ćureća prsa itd). Zamenite dva puta nedeljno meso ribom i nemojte jesti više od 2 jajeta sedmično. Kao prilog koristite integralne proizvode i krompir.

Šta ne treba jesti?


Razne vrste salama i sireva (slaninu, paštete, sireve za mazanje...) jer sadrže mnogo skrivenih masnoća koje treba izbegavati. Uštedite po mogućnosti i na masnoćama za mazanje (puter, margarin). Slatikiši takođe nisu dobri za zdravlje, kao ni alkohol.

Kako treba kuvati?

Trebalo bi koristiti načine spremanja hrane koji ne zahtevaju puno masnoće: roštilj, dinstanje, kuvanje na pari ili ne laganoj vatri poklopljeno, u teflonskom posuđu, u alufoliji... U svakom slučaju, trebalo bi izbegavati pripremu hrane na vrelom ulju i pohovanje!

Deset načina da smanjite kalorije!

  1. Mleko i mlečni proizvodi mogu biti bogati holesterolom, zasićenim mastima i kalorijama.
  Izbegavajte punomasno mleko i sireve.


  2. Zamenite šećer veštačkim zaslađivačem.


  3. Nakon pečenja, ostavite meso nekoliko sati u frižideru kako bi mast očvrsla na površini. Skinite taj sloj kašikom. Svaka kašika masti spasava vas od 100 kalorija.


  4.  Konzumirajte deserte s malo masti. Zamenite, na primer, pola šolje čokoladnog sladoleda
  (270 kalorija) s istom količinom bezmasnog čokoladnog sorbea (140 kalorija).


  5. Najviše masnoće u živini krije kožica. 100 grama belog mesa s kožicom ima 217 kalorija, bez kožice 160!


  6. Salata može biti obrok s malo masti i kalorija. Nećete preterati ni ako je obogatite pilećim belim mesom ili kockicama sira. Ali vodite računa da ne upadnete u zamku zvanu preliv. Kašika majoneza ili maslinovog ulja sa začinima ima 100 kalorija.


  7. Zavisno od vrste, kriška hleba može imati od 65 do 120 kalorija. Napravite sendvič od samo jedne kriške – tako možete uštedeti i do 840 kalorija nedeljno.


  8. Sendvič sa slaninom, zelenom salatom i paradajzom obično ima tri režnja slanine – svaki je „težak” 100 kalorija. Izostavite jedan režanj i uštedećete 100 kalorija! Dakle, izbegavajte masne sastojke.


  9. Obogatite jela od povrća začinskim biljkama umesto masnoćama – uštedećete 100 kalorija na svakoj izostavljenoj kašiki maslaca, margarina ili ulja.


  10. Sokove i gazirana pića zamenite vodom.

   Najnovije

   Recepti

   Trikovi i saveti