Zelena dijeta rađena je po principu lakto-vegetarijanske ishrane za one koji bi, pre svega, želeli da se očiste od otrova, a usput da skinu i koji kilogram.
Namirnice na kojima se bazira zelena dijeta su povrće, voće, žitarice, krompir, nemasni sir i mleko.
Pogledajte i Kako vam spanać može pomoći da smršate
Mahunarke, poput pasulja, sočiva i soje se retko unose, a meso, jaja i riba, odnosno proteini su zabranjeni. To je i mana ovog režima ishrane, jer nizak unos proteina može da dovede do slabljenja imunološkog sistema i slabije sinteze ćelija. Zato je najbolje da se konsultujete sa lekarom pre nego što se odlučite na ovu dijetu i da je ne primenjujete duže od tri dana.
Pogledajte i Predstavljamo vam najbolju i najgoru dijetu u 2014. godini
Dan je najbolje započeti voćem, i to u obliku ceđenog voćnog soka bez šećera. Za doručak pojedite voće po izboru ili mešanu voćnu salatu. Tokom dijete se preporučuje unos žitarica, posebno ječma, prosa, kukuruza, heljde. Najbolje bi bilo da to budu integralne žitarice jer se kod njih zadržava spoljni omotač koji sadrži B vitamine, minerale i dijetalna vlakna. Žitarice donose najviše energije u ovoj dijeti, kao i krompir (isključivo baren), a obe namirnice bi trebalo uzimati u svim glavnim obrocima.
Pogledajte i 5 efikasnih (i zabavnih) načina da smršate
Ručak je najbolje započeti sokom od svežeg povrća. Obavezno, u sklopu njega, poslužite kuvan integralni pirinač ili krompir. Možete ih kombinovati sa povrćem (kuvanim ili barenim) u neograničenoj količini. Bez masti i ulja, naravno. Svakog dana se, uz ručak, poslužite jednom velikom salatom od raznovrsnog povrća (po izboru). Možete dopuniti jednom kriškom integralnog hleba.
Mleko i mlečne proizvode s manje masnoća (jogurt, kefir) takođe jedite samostalno kao zaseban obrok.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Ljepota.ba
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus