Umerena konzumacija crnog vina uništava štetne bakterije i poboljšava zdravlje, pokazala je studija američkog Univerziteta u Misuriju.

Konzumacija jedne čaše crnog vina dnevno ne samo da zvuči primamljivo, već je dobro i u borbi protiv bakterija koje se stvaraju u stomaku. Naime, istraživanje je pokazalo da vino ubija ešerihiju koli i listeriju i sprečava njihovo dalje razmnožavanje. Pritom ne uništava korisne bakterije koje se nalaze u debelom crevu.

Bakterije možda zvuče kao nešto loše što imate u stomaku, ali njihovo izbalansirano prisustvo zapravo potpomaže varenje hrane. One regulišu imuni sistem i proizvode vitamin K, koji ima ključnu ulogu u zgrušavanju krvi.

Rukovodilac istraživačkog tima, prof. dr Azlin Mustafa navodi vina poput „Cabernet“, „Merlot“ i „Pinot Noir“ kao najdelotvornija. Studija ukazuje na to da alkohol nije taj koji pomaže u odbrani od bakterija, već su to jedinjenja polifenola koja se nalaze u vinu.

Polifenoli su jedinjenja koja se nalaze u bijlkama i pomažu joj u odbrani od raznih bolesti. Pored crnog grožđa, bogati izvor polifenola su kafa, čaj, čokolada, i koštunjavo voće.

U svakom slučaju, sa konzumiranjem crnog vina ne treba preterivati - žene treba dnevno da popiju jednu čašu, a muškarci dve.