Još u Staroj Grčkoj kruška se smatrala voćem koje čini ljude lepim, leči mnoge bolesti i zaustavlja vreme. Drugo joj je ime bilo - dar bogova.
U našoj regiji uspevaju autohtone sorte krušaka poput lubeničarke i karamanke. Najzdravije su, upravo, te stare otporne sorte, koje se same brane od štetočina i nepogoda, ne zahtevajući nikakvo tretiranje hemijom. Od kruške se prave najbolji kompoti i kolači, ali i najbolja rakija.
Umesto kafe - kruška
Kod vrtoglavice i povećanog zamora nije potrebno piti kafu u litrama. Folna kiselina koju sadrže kruške će vas razveseliti bolje od bilo kojeg stimulacionog napitka i normalizovati vaš pritisak.
Pročitajte i: Otkrijte da li pravilno jedete voće
Podmlađuje
Kruška je bogata antioksidansima, zaustavlja prerano starenje ćelija i promoviše njihovu regeneraciju. Osim toga, ona se bori protiv slobodnih radikala, koji uzrokuju karcinom.
Bićete zgodni dok god jedete kruške
Vlakna, koja se u velikim količinama nalaze u kruškama, normalizuju varenje i ubrzavaju metabolizam, što pozitivno utiče na figuru. Pored toga, kruška ne sadrži mnogo kalorija. Svi koji žele da spreče osteoporzu i anemiju treba češće da jedu kruške. U odnosu na drugo voće sadrže veće količine kalcijuma i gvožđa pa se posebno preporučuju deci i mladima u razvoju, trudnicama i ženama u postmenopauzi.
Dobro zdravlje
Kruška sadrži sve vitamine koji su neophodni organizmu: A, B1, B2, E, P, PP, S. Ovi vitamini su odgovorni za ishranu kože, noktiju i kose, emocionalnu stabilnost, intelekt i, naravno, imunitet.
Čišćenje organizma
Kruška ima pozitivan efekat na pankreas i čisti jetru i bubrege. Za varenje fruktoze iz kruške nije potreban insulin pa se često preporučuje dijabetičarima. Visok sadržaj kalijuma i povoljan odnos s natrijumom utiče na povećano izlučivanje tečnosti i sniženje krvnog pritiska - diuretski efekat. Kalijum povoljno utiče na rad srca, prenošenje nervnih impulsa, rad mišića. Utiču na izbacivanje kamena i peska iz bubrega i olakšavaju eliminaciju bakterija iz mokraćnih puteva.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: nezavisne.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus