Ovo je recept star više od 6.000 godina. Spominje se čak i u Homerovoj Ilijadi, poznat je i kao grčki doručak, a stiže zapravo s područja Grčke, Egipta i Bliskog istoka.
Danas je poznat pod nazivom pasteli, a pravi se od samo dva sastojka — semenki susama i meda.
Kolačić toliko slastan koliko i neverovatno zdrav. Kombinacija zdravog meda i zdravih semenki imaju nebrojene prednosti — oni čiste krv, podižu imunitet i odličan su antioksidans.
Zapravo — kombinacija meda i susama sadrži čak 182 elementa korisna za naše zdravlje, a imaju posebno veliku koncentraciju antioksidansa koji sprečavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja.
Ne čudi zato što se pasteli konzumirao vekovima, ali je čudno da se u moderno vreme recept negde izgubio. Čak i uprkos tome što je izuzetno jednostavan za pripremu.
Treba vam samo:
300 grama meda
300 grama paste (tahini) od susamovih semenki
Pastu možete napraviti i sami blendiranjem lagano proprženih semenki susama (očišćenih) s malo ulja od susama (na šoljicu semenki stavite dve kašičice ulja).
Blendirajte dok ne dobijete finu masu.
Priprema:
Dobro pomešajte ta dva sastojka, napravite od njih kuglice, uvaljajte ih u semenke susama, ostavite u frižideru da se malo stegnu i uskoro uživajte.
Jedna kuglica dnevno daće vam potrebnu energiju, otkloniti napetost, poboljšati krvnu sliku, nahraniti vas i izlečiti.
Tako jednostavno, provereno, toliko staro — stvarno zaslužuju da se uzdignu iz pepela.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukus
Izvor: rs-lat.sputniknews.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus