Ovo je recept star više od 6.000 godina. Spominje se čak i u Homerovoj Ilijadi, poznat je i kao grčki doručak, a stiže zapravo s područja Grčke, Egipta i Bliskog istoka.

Danas je poznat pod nazivom pasteli, a pravi se od samo dva sastojka — semenki susama i meda.

Kolačić toliko slastan koliko i neverovatno zdrav. Kombinacija zdravog meda i zdravih semenki imaju nebrojene prednosti — oni čiste krv, podižu imunitet i odličan su antioksidans.

Zapravo — kombinacija meda i susama sadrži čak 182 elementa korisna za naše zdravlje, a imaju posebno veliku koncentraciju antioksidansa koji sprečavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja.

Ne čudi zato što se pasteli konzumirao vekovima, ali je čudno da se u moderno vreme recept negde izgubio. Čak i uprkos tome što je izuzetno jednostavan za pripremu.

Pročitajte i: Zdravi slatkiši: Ove 4 vrste suvog voća zasladiće vas bolje od čokolade

Treba vam samo:

300 grama meda

300 grama paste (tahini) od susamovih semenki

Pastu možete napraviti i sami blendiranjem lagano proprženih semenki susama (očišćenih) s malo ulja od susama (na šoljicu semenki stavite dve kašičice ulja).

Blendirajte dok ne dobijete finu masu.

Priprema:

Dobro pomešajte ta dva sastojka, napravite od njih kuglice, uvaljajte ih u semenke susama, ostavite u frižideru da se malo stegnu i uskoro uživajte.

Jedna kuglica dnevno daće vam potrebnu energiju, otkloniti napetost, poboljšati krvnu sliku, nahraniti vas i izlečiti.

Tako jednostavno, provereno, toliko staro — stvarno zaslužuju da se uzdignu iz pepela.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukus

Izvor: rs-lat.sputniknews.com