U vreme letnjih vrućina tražimo načine kako ćemo se rashladiti. Za sve one koji ne mogu ovog trena otputovati na more i rashladiti se čitanjem dobre knjige u hladu, postoje namirnice koje mogu doneti osveženje. Lako su dostupne i mogu se naći u gotovo svakoj kući i frižideru.

Za vreme visokih temperatura hidratacija organizma postaje još važnija, pa bi bilo dobro povećati konzumaciju voća i povrća zbog visokog sadržaja vode, koja tada služi kao dodatan izvor tečnosti. Takođe, treba izbegavati masnu i slanu hranu i kofeinske napitke.

1.KRASTAVAC – ubrajamo ga među namirnice koje hlade upravo zbog visoke količine vode. Zbog niske kalorijske vrednosti ima vrlo široku primenu pa se koristi u supama, salatama i sendvičima. Krastavac je dobro kombinovati s tikvicama, patlidžanom ili paradajzom, začiniti s limunovim sokom, čime se dobije lakoprobavljiva i ukusna salata, idealna za letne dane. 

Rashladiti se možete uz hladne napitke, ali i odgovarajuću hranu.

2.PARADAJZ – zbog svog nutritivnog sastava paradajz je već dugo poznat kao visoko vredna namirnica. Rado je viđen gost svih letnih salata, a u kožici se nalazi spoj koji deluje kao prirodna zaštita od sunca zbog koje će koža duže biti mlada.

Pročitajte i: TOP 3 LETNJA NAPITKA: Najbolje osveženje dolazi iz čaše!

3.LUBENICA – zbog visokog sadržaja vode lubenica je jedna od najboljih namirnica za osveženje. Ukusna je, sočna i lagana te kao takva postaje idealan desert nakon letnjeg ručka. Za dodatno rashlađenje dobro je kombinovati s ananasom i breskvom, ili bilo kojim tropskim voćem. Osim što će vas takav desert osvežiti, osiguraće vam i preko potrebne vitamine i minerale.

4.GREJP – ova je tropska biljka osim po svom soku gorko-kiselog ukusa poznata i po visokom sadržaju bioaktivnih materija koje povoljno utiču na naš organizam. Za rashlađenje najbolje je konzumirati sok od svežeg grejpa koji će nam pomoći u regulaciji znojenja, a koristi se i za smanjenje prekomerne telesne mase.

5. HELJDA – tokom letnih dana ako želite ukusan, nutritivno bogat i lagan obrok, razmislite o heljdi. Potrebno ju je skuvati i ohladiti, a zatim joj dodati tunu, kukuruz, svež paradajz i krastavac, začiniti s limunovim sokom i malo bibera. Takav je obrok lako svarljiv, ne izaziva nadimanje, lako se priprema i postaće omiljeni recept za leto.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr