Temperatura je zapravo naš saveznik, ona je prvi alarm organizma da se nešto ozbiljno dešava. Ukoliko traje dugo i mnogo je visoka najbolje je javiti se lekaru, ali u nekim blažim slučajevima možete je se rešiti i uz pomoć namirnica koje imate u svojoj kuhinji.

Preporučene namirnice:

-zova: ona je prirodno sredstvo u borbi protiv gripa

-crni luk: pogodno deluje na stimulaciju organizma i ima jako dejstvo protiv bakterija

-šargarepa: ona se preporučuje kao preventiva, naročito za jačanje imuniteta i kod odraslih i kod dece

Pročitajte i: Susam i med - kombinacija koja leči više od 10 bolesti

-limun: obiluje vitaminom C, jača imunitet i dobar je u borbi protiv gripa

-pomorandža: ako već imate neku vrstu gripa obavezno jedite pomorandže. One štite organizam i pomažu mu da se lakše oporavi od bolesti.

-ribizla: jedna od voćki koje imaju najveći procenat vitamina C, veoma je pogodna i prijatna za organizam kad imate povišenu telesnu temperaturu

Još jedna od čudotvornih biljaka u borbi protiv temperature je i svež krompir. Od davnina su ga mnoge žene koristile za obloge koje se stavljaju na noge, na stopala. Neki su ga stavljali u čarapu izrendanog, drugi kolutove na čelo, ali nema onih koji nikada nisu koristili ovu namirnicu za skidanje povišene temperature. Obloge se menjaju kad se krompir sparuši i osuši.

Jabukovo sirće je još jedna prirodna namirnica koju gotovo svi u kući imamo a koja je zaista delotvorna u borbi protiv temperature. Savetuje se da se osoba koja je bolesna masira jabukovim sirćetom, naročito na prevojima kao je pazuh, stomak, leđa... Potrebno je oko 15 minuta da temperatura polako krene da opada.

Pročitajte još i: Lekovito povrće koje su još naše bake koristile za lečenje bolesti

Obloge od kupusa i masti, najbolje gušćije ali može da posluži i svinjska, su stari lek kod problema sa bronhitisima i upalama pluća. Mast treba dobro da se opere, zatim se u tankom sloju namaže na pluća i odozgo se stavi list svežeg kupusa. Nakon što se kupus sasuši promeniti oblog.

Mnoge od ovih terapija namirnicama su veoma efikasne i dugo godina se koriste u prirodnoj alternativnoj medicini. Mogu pomoći i olakšati bolest, a da do nje ne dođe jačajte na vreme imunitet i izbegavajte zatvorene prostorije u kojima ima mnogo ljudi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>>https://www.instagram.com/stvar_ukusa/Izvor: stvarukusa.rs