Ovu biljku retko ko  koristi a puna je proteina, gvožđa i kalcijuma!

Ljuspice ovog cveta su sve zastupljenije na meniju mnogih specijalizovanih restorana

Ako obožavate da jedete biljnu hranu, a potrebna vam je dodatna doza proteina, gvožđa i biljnih vlakana iz povrća, onda bi možda trebalo da obratite pažnju na poslednji trend u ishrani.

Sve više se koristi lupina! U pitanju je cvet čiji plod sadrži nekoliko semenki, a mahunarka se suši i potom pretvara u ljuspice. Ljuspice ovog cveta su sve zastupljenije na meniju mnogih specijalizovanih restorana, a obično se koriste u smuti napicima i pečenju raznih jela.

Pročitajte i: Ovo je supernamirnica broj 1 u svetu

Iako će vas možda začuditi da se uopšte jedu, istina je da su one već dugo zastupljene u ishrani mnogih naroda. Ona se koristila kao namirnica gotovo 3.000 godina na podneblju Mediterana i Južne Amerike, ali nikada nije uspela da postane popularnija od soje i graška.

Ljuspice lupine u velikoj meri podsećaju na kuskus – izgledaju gotovo identično i imaju veoma sličan ukus, ali sadrže 90 odsto manje ugljenih hidrata u odnosu na kus kus i bez glutena su.

Uglavnom se koriste u pripremi salata, soseva, smutija i pečenih jela. Posebno su pogodne za ljude čija ishrana je bazirana na povrću, jer pružaju visok sadržaj proteina, bez dodatih kalorija i ugljenih hidrata.

Pročitajte i: Jeftino i zdravo: Ove pristupačne namirnice su superhrana

Pošto se sastoje od 40 odsto proteina i 37 odsto biljnih vlakana, mnogi smatraju da će ljuspice lupine ubrzo postati "supernamirnica".

Takođe su bogate gvožđem, magnezijum i kalcijumom, što se smatra ključnim za zdravlje kostiju i zuba, i odlično su sredstvo za sprečavanje horničnog umora.

Ljuspice sadrže tri puta više kalcijuma od banana, tri puta više gvožđa od kelja i tri puta više antioksidanta od bobičastog voća.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: stil.kurir.rs