Doručak je najvažniji obrok dana. Nutricionisti i lekari za ovaj obrok preporučuju ovas, jer on smanjuje rizik od nastanka bolesti srca.

Ovas treba da bude visokokvalitetan, ekološki prihvatljiva i bez nečistoća i stranih čestica. Da biste poboljšali ukus ovsenih pahuljica, dodajte mešavinu svežeg voća, oraha, cimeta, pavlake ili jogurta s niskim sadržajem masti.

1. Imaćete bolju kožu

Ovsena kaša idealna je za lečenje upalnih stanja, poput ekcema ili iritacije, a takođe je dobra za zdravu kožu. Cink pomaže da se očisti koža i uklone toksine i druge štetne materije. Takođe sužava pore i pomlađuje. Gvožđe je jedan od najvažnijih elemenata ishrane. Mangan uklanja oticanje i upalu, a takođe pomaže da koža brzo ozdravi nakon rana, modrica, opekotina i drugih mikro-povreda. Magnezijum normalizuje cirkulaciju krvi i daje značajnu obnovu ćelija kože.

2.Vaši će mišići dobiti više proteina.

Jedno posluživanje ili oko 8 kašika ovsa daje vašem telu 15% preporučene dnevne količine proteina. Nemojte zaboraviti na vitamin E, antioksidante i glutamine, koji pomažu da se brže regenerišu mišićna vlakna.

3.Visoke razine antioksidansa

Ovas je bogat antioksidantima koji pomažu kod svraba, upale i krvnog pritiska. Sadrži beta-glukan koji snižava šećer u krvi. Njihov učinak je povećan prisutnošću vitamina C.

4.Bićete puni energije

Ovsena kaša je bogata ugljenim hidratima i pruža više energije za telo. Preporučuje se konzumacija suvog ovsa, jer ćete se osećati zadovoljnim duže vreme, izbegavajući potrebu za drugom hranom.

Pogledajte i: 11 fenomenalnih blagodeti ovsenih pahuljica

5.Gubićete težinu

Dnevna konzumacija ovsene kaše pomaže poboljšanju metabolizma, ubrzavajući gubitak težine. Doručak na bazi ovsa tokom dugog vremenskog razdoblja omogućuje nam da se suzdržimo od prekomernog unosa kalorija.

6.Holesterol će se smanjiti

Zbog linoleinske kiseline i topljivih vlakana koja se nalaze u ovsenim pahuljicama, pomaže smanjenju nivoa triglicerida i lošeg holesterola u krvi. Ove hranjive materije “čiste” ostatke masti iz zidova arterija i štite naše telo od razvoja teških bolesti kao što su ateroskleroza, srčani udar i moždani udar.

7.Smanjićete rizik od srčanih bolesti

Ovas je bogat dobrim zdravim mastima i podržava srčane ćelije. Zahvaljujući antioksidantima prisutnim u ovsu, smanjena je verovatnoća oštećenja zidova krvnih sudova pomoću slobodnih radikala.

8.Oslobodićete se probavnih problema

Stručnjaci preporučuju da dnevno jedete ovas – bilo gde 25 do 35 grama – jer je to idealno za dobru probavu. Samo mali deo zobi sadrži 1/5 preporučenog dnevnog unosa vlakana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: oazaznanja.com