Brezu mnogi ljudi doživljavaju kao obično drvo, ali, ona je više od toga. U lekovite svrhe se koristi njena kora, listovi i pupoljci. Od listova se može napraviti ukusan čaj koji ima mnoga lekovita svojstva.

Čaj od breze deluje kao diuretik. Pospešuje izlučivanje urina, a takođe se koristi kod upala urinarnog trakta i čišćenja bubrega. Osim toga, olakšava bolove u zglobovima, pomaže kod gubitka kose, uklanjanja peruti i smanjenja akni. Uklanja višak vode iz tela, podstiče izlučivanje štetnih materija iz tela i na taj način pomaže uklanjanju celulita.

Pogledajte i Ovaj čaj izbacuje višak vode iz organizma

Breza je često sastavni deo napitaka za mršavljenje i čišćenje krvi. Odlična je u kombinaciji s koprivom koja uklanja prolećni umor kao i u kombinaciji s maslačkom koji čisti telo. Čaj od breze ima vrlo blago dejstvo i ne iritira bubrege. Preporučuje se da se pije 5 -7 dana pre menstruacije za ublažavanje PMS-a.

Priprema čaja:

1 kašiku usitnjenog suvog lišća breze prelijte s oko 300 ml kipuće vode. Pustite da odstoji oko 15 minuta pa procedite i pijte do 3 puta dnevno.

S obzirom da je čaj od breze diuretik, važno je da osim njega pijete dovoljno tečnosti tokom dana. Trudnice bi trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom, pre konzumiranja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Kiwi.hr