Ukoliko želite da smršate ne držite dijetu, već promenite svoje prehrambene navike, savet je većine nutricionista.
Rigorozne dijete “pale” samo na kratkoročne staze, a nakon prestanka držanja strogog režima ishrane kilogrami se vraćaju munjevitom brzinom.
Da bi se uspešno promenile životne navike potrebno je ponašati se na određeni način barem 21 dan. Upravo zato brojne su “dijete” organizovane u periodu od tri nedelje kako bi se telo i um navikli na novi način ishrane.
Dijete od 21 dan funkcionišu po principu ishrane koja je u kalorijskom smislu ograničena. Zavisno od toga koliko kilograma imate i do koje kilaže želite doći, planovi ishrane se vrte u kategorijama od 1200 do 1500 kalorija, od 1500 do 1800 kalorija, i od 1800 do 2100 kalorija.
Tokom dana jede se šest manjih obroka otprilike svaka tri sata. Naglasak se stavlja na celovite namirnice poput belančevina, vitamina i minerala, te se smanjuje unos ugljenih hidrata.
Dopuštena je čak i konzumacija slatkih zalogaja, a s obzirom da se jede manje kalorija nego što je to uobičajeno kilogrami se tope čak i bez vežbanja. Svakako, redovna fizička aktivnost se ne bi trebala izbegavati, a rezultati će biti još bolji ako u svakodnevnu rutinu uvrstite žustru šetnju, vožnju bicikla, odlazak u teretanu ili bilo koji drugi vid razgibavanja.
Primer jelovnika od 1200 do 1500 kalorija:
Doručak u 9 h: 2 kuvana jaja, mali mafin od ovsenih pahuljica, banane i borovnica (kojeg ste sami ispekli)
Međuobrok u 11 h: 2 čajne kašičice maslaca od kikirikija s 1 kriškom pirinčanih krekera
Ručak u 13 h: Salata sastavljena od 115 grama kuvane piletine, 150 grama paradajza, 50 grama sveže paprike, 100 grama zelene salate, kašika ulja i sirćeta
Međuobrok2 u 15 h: 12 badema
Večera u 18 h: 150 grama mlevenog mesa s pečenom tikvicom, 1 voćka za desert
Međuobrok3 u 20 h: Mala činija pečenih kokica
Primer jelovnika od 1800 do 2100 kalorija:
Doručak u 9 h: 100 grama ovsene kaše, 3 čajne kašičice maslaca od badema, 200 grama svežeg bobičastog voća
Međuobrok1 u 11 h: Jedna kriška integralnog hleba s četvrtinom avokada i 50 grama čeri paradajza
Ručak u 13 h: 230 grama mevene ćuretine sa 100 grama čeri paradajza, 50 grama luka, 50 grama rendanog zelja, 50 grama paprike, kašika ulja i sirćeta
Međuobrok2 u 15 h: 1 krastavac sa 150 ml niskokaloričnog grčkog jogurta
Večera u 18 h: 200 grama odreska, 100 grama kuvanog krompira s jednom kašikom maslinovog ulja, 150 grama kuvanih mahuna i 50 grama dinstanih gljiva
Međuobrok3 u 20 sati: Jedna srednje velika banana
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagram
Izvor: zadovoljna.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem