Portal Stvar ukusa je 3. decembra 2018. objavio tekst naslova “3 namirnice koje pomažu kod upale uha (RECEPTI)”, u kojem je navedeno da beli luk leči upalu uha. Ta informacija nije bila tačna, i ovom prilikom je ispravljamo.

U našem tekstu bilo je navedeno da beli luk i još neke namirnice mogu na prirodan način da izleče upale, poput upale uha, ali to nije bilo tačno.

Prema tvrdnjama fektčekera kallxo, upale uha mogu biti od spoljašnjeg uha, srednjeg i unutrašnjeg. Spoljne infekcije se leče steroidnom mašću i antibioticima prema kliničkoj slici srednjeg uha, steroidnim kapima i antibioticima, u zavisnosti od stanja, dok one unutrašnjeg uha zahtevaju specijalizovano lečenje. Preporučuje se da lečenje bolesti uha obavlja specijalizovano medicinsko osoblje i da se ne eksperimentiše sa neproverenim metodama lečenja. Upotreba esencije belog luka kada postoje upale uha može dodatno otežati stanje pacijenta.

Dakle, tvrdnja da beli luk leči upale i probleme sa ušima nema nikakvu osnovu u nauci i ne postoje dokazi koji je potkrepljuju.