Osobe sa dijabetesom suočavaju se sa mnogim izazovima i poteškoćama i oni ulažu

dosta snage kako bi održali normalan nivo šećera u krvi. Jedna od najvažnijih stvari kod

takvih osoba je primena adekvatne ishrane.

Iako se uglavnom preporučuje da treba izbaciti masne prehrambene proizvode iz

ishrane, najnovija istraživanja pokazuju da su prirodne masti, poput maslaca, izuzetno

zdrave i efikasne za očuvanje zdravlja.

Naime, maslac sadrži mnoge hranljive sastojke koji imaju veliku nutritivnu vrednost i

ujedno deluju kao preventivni štit protiv mnogih bolesti.

Maslac u sebi sadrži velik procenat vitamina A koji ima izuzetno blagotvorno dejstvo kod

poboljšanja vida i ujedno održava pravilan rad našeg endokrinog sistema. Pored

vitamina A, maslac u sebi sadrži vitamine D i E koji su neophodni za pravilno

apsorbiranje kalcijuma i fosfora, zbog delotvornog jačanja kostiju i zuba. Takođe,

kalijum, magnezijum, natrijum i gvožđe su važni sastojci koji se nalaze u sastavu maslaca.

Naučno je dokazano da ljudi koji na dnevnoj bazi unesu dovoljnu količinu maslaca

znatno smanjuju rizik oboljenja od dijabetesa, time što mononenasićene masti, koje se

sadrže u mlečnim proizvodima, pozitivno utiču na poboljšanje kontrole šećera u krvi.

Pored toga što sadrži mnoge zdrave elemente, maslac je veoma ukusan i može se

koristiti za pripremu ili kao dodatak mnogim jelima.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu