Ovaj režim pomaže da napunite organizam vitaminima i mineralima. Najvažnije je da se ne obrađuje termički duže od 15 minuta, jer onda gubi nutritivnu vrednost

CVEKLA na listi omiljenog povrća najčešće ne zauzima visoko mesto, ali je potrebno da se jede što češće. Pomaže u lečenju malokrvnosti kod dece i mladih, jer sadrži visok procenat gvožđa, kao i folnu kiselinu, koja učestvuje u sintezi crvenih krvnih zrnaca.

Cvekla je pravo skladište korisnih supstanci. Bogata je sastojcima koji su dobri za kožu i kosu, kao što su antocianini i betoini, ali i vitaminima i mineralima koji aktiviraju metabolizam, pročišćavaju i uklanjaju toksine. Kalorijski sadržaj cvekle je 42 kcal na 100 g proizvoda.

Ovo povrće može da se konzumira u bilo kom vidu: sirovom, kuvanom, pečenom. Najzdravija je kada je sveža, dok termičkom obradom dužom od 15 minuta gubi svoje nutritivne vrednosti. Pored vitamina C, sadrži redak vitamin B12, kao i gotovo sve minerale - kalcijum, kalijum, natrijum i fosfor.

Navikli smo da jedemo samo crveni koren cvekle. Iako je on najzdraviji, ne treba zanemariti ni zelene listove. Sadrže betakaroten, kalcijum i gvožđe, a mogu se pripremati poput blitve ili spanaća.

PRVI DAN

Doručak: šolja kafe bez mleka ili čaj, dva tosta

Ručak: salata od cvekle, malo kuvanog pirinča, 150 g piletine

Večera: rendana jabuka, šargarepa i cvekla

DRUGI DAN

Doručak: jogurt sa niskim sadržajem masti, dva tosta

Ručak: pečena cvekla, komad kuvane govedine, ren

Večera: dva kivija

TREĆI DAN

Doručak: zeleni čaj, dva tosta

Ručak: salata od cvekle, pečena riba

Večera: kuvano povrće

ČETVRTI DAN

Doručak: jogurt sa dodatkom žitarica

Ručak: pasulj prebranac, 150 grama cvekle

Večera: salata od povrća

PETI DAN

Doručak: čaj ili kafa bez mleka, kuvano jaje, tost

Ručak: salata od šargarepe i cvekle, kuvani pirinač

Večera: povrće na žaru

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  

Izvor: novosti.rs