Ovaj režim pomaže da napunite organizam vitaminima i mineralima. Najvažnije je da se ne obrađuje termički duže od 15 minuta, jer onda gubi nutritivnu vrednost
CVEKLA na listi omiljenog povrća najčešće ne zauzima visoko mesto, ali je potrebno da se jede što češće. Pomaže u lečenju malokrvnosti kod dece i mladih, jer sadrži visok procenat gvožđa, kao i folnu kiselinu, koja učestvuje u sintezi crvenih krvnih zrnaca.
Cvekla je pravo skladište korisnih supstanci. Bogata je sastojcima koji su dobri za kožu i kosu, kao što su antocianini i betoini, ali i vitaminima i mineralima koji aktiviraju metabolizam, pročišćavaju i uklanjaju toksine. Kalorijski sadržaj cvekle je 42 kcal na 100 g proizvoda.
Ovo povrće može da se konzumira u bilo kom vidu: sirovom, kuvanom, pečenom. Najzdravija je kada je sveža, dok termičkom obradom dužom od 15 minuta gubi svoje nutritivne vrednosti. Pored vitamina C, sadrži redak vitamin B12, kao i gotovo sve minerale - kalcijum, kalijum, natrijum i fosfor.
Navikli smo da jedemo samo crveni koren cvekle. Iako je on najzdraviji, ne treba zanemariti ni zelene listove. Sadrže betakaroten, kalcijum i gvožđe, a mogu se pripremati poput blitve ili spanaća.
PRVI DAN
Doručak: šolja kafe bez mleka ili čaj, dva tosta
Ručak: salata od cvekle, malo kuvanog pirinča, 150 g piletine
Večera: rendana jabuka, šargarepa i cvekla
DRUGI DAN
Doručak: jogurt sa niskim sadržajem masti, dva tosta
Ručak: pečena cvekla, komad kuvane govedine, ren
Večera: dva kivija
TREĆI DAN
Doručak: zeleni čaj, dva tosta
Ručak: salata od cvekle, pečena riba
Večera: kuvano povrće
ČETVRTI DAN
Doručak: jogurt sa dodatkom žitarica
Ručak: pasulj prebranac, 150 grama cvekle
Večera: salata od povrća
PETI DAN
Doručak: čaj ili kafa bez mleka, kuvano jaje, tost
Ručak: salata od šargarepe i cvekle, kuvani pirinač
Večera: povrće na žaru
Izvor: novosti.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus