Celer je povrće poznato od davnina, koristili su ga još i stari Egipćani. Odlikuje ga niska kalorijska vrednost, samo 14 kalorija na 100 grama, kažu da se žvakanjem celera potroši više kalorija nego što on sadrži. Bogat je nizom vitamina; vitamini B kompleksa, C vitamin, vitamin E, nizom minerala, kalijumom, natrijumom, eteričnim uljima. S obzirom da obiluje nizom antioksidansa štiti ćelije od oksidativnog oštećenja pa prema tome štiti organizam od preranog starenja. Ovo je sigurno i činjenica zašto je toliko popularan među poznatim i slavnim osobama.
Najbolje ga je konzumirati sirovog u sokovima. Čak je i naučno potvrđeno da celer može pomoći kod regulacije krvnog pritiska, pogotovo kod visokog pritiska koji je uzrokovan visokim nivoom stresa. Zbog niza antioksidanasa te mnoštva antikancerogenih jedinjenja redovnom konzumacijom štapkastog celera smanjujete rizik oboljevanja od malignih bolesti. Celer deluje diuretski te pospešuje izdvajane vode iz organizma. Deluje na celokupan naš organizam te je odlična namirnica za detoks. I za kraj zbog svih ovih divnih jedinjenja u ovoj maloj zelenoj čudnovatoj biljci koža blista. Zato pokušajte dati celeru šansu i započnite svoj dan sokom od celera.
Možete konzumirati čisti sok od celera ili ga kombinovati s drugim namirnicama kako bi bio ukusniji i nutritivno još bogatiji.
Celer i ananas
Sastojci:
1 šoljica seckanog ananasa
2 štapića celera (može i s listovima)
2 šoljice spanaća
Sok od ½ limuna
Malo đumbira i kardamoma (po želji)
1 šoljica vode ( za sokovnik ne treba voda)
Postupak: Sve sastojke ubacite u blender ili u sokovnik, količinu vode za smuti prilagoditi vašim željama. Ako pripremate u sokovniku ne treba vam voda.
Celer i jabuka
Sastojci:
1 jabuka
2-3 štapića celera
3 lista kelja
1 šoljica vode
Postupak: Sve sastojke ubaciti u blender ili u sokovnik, količinu vode za smuti prilagoditi svojim željama. Ako pripremate u sokovniku ne treba vam voda.
Ako volite gušći smuti dodajte manje vode, ako volite ređi povećajte količinu vode, ako nemate sokovnik izblendajte sastojke u blenderu uz malu količinu vode pa smuti procedite.
Izvor: Zdrava krava
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom