U periodu premenopauze svaka žena mora da se adaptira drugačijem stilu života što podrazumeva, najper, uravnoteženu ishranu u pospešivanju rada hormona.
Izostankom progesterona i estrogena javlaj se spektar neželjenih posledica.
Od obilnih menstruacija do mioma, pada imuniteta, depresije, valunga i nekih oszbiljnih zdravstvenih tegoba, premenopauza se treba shvatiti kao priprema tela zdrav način života, kao i uvođenje fizičkih aktivnosti.
Naime, treba pospešiti rad estrogena na prirodan način, što podrazumeva unos namirnica bogatih vitaminom D i kalcijuma.
Mleko, mlečni prizvodi, soja, lisnato povrće i sardina, idealan su izvor kalcijuma.
Žene koje su već u menopauzi moraju unositi dovoljnu količinu vitamina A, C, D i E, zatim magnezijum i gvožđe. Vegeterijanska ishrana se preporučuje, a voće i povrće su neophodni u očuvanju vitalnosti.
Namirnice bogate fitoestrogenom, značajne su u ishrani, a najviše su zastupljene u soji, semenu lana, biljnim uljima, trešnjama, šargarepi...
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem