U periodu premenopauze svaka žena mora da se adaptira drugačijem stilu života što podrazumeva, najper, uravnoteženu ishranu u pospešivanju rada hormona.
Izostankom progesterona i estrogena javlaj se spektar neželjenih posledica.
Od obilnih menstruacija do mioma, pada imuniteta, depresije, valunga i nekih oszbiljnih zdravstvenih tegoba, premenopauza se treba shvatiti kao priprema tela zdrav način života, kao i uvođenje fizičkih aktivnosti.
Naime, treba pospešiti rad estrogena na prirodan način, što podrazumeva unos namirnica bogatih vitaminom D i kalcijuma.
Mleko, mlečni prizvodi, soja, lisnato povrće i sardina, idealan su izvor kalcijuma.
Žene koje su već u menopauzi moraju unositi dovoljnu količinu vitamina A, C, D i E, zatim magnezijum i gvožđe. Vegeterijanska ishrana se preporučuje, a voće i povrće su neophodni u očuvanju vitalnosti.
Namirnice bogate fitoestrogenom, značajne su u ishrani, a najviše su zastupljene u soji, semenu lana, biljnim uljima, trešnjama, šargarepi...
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Kako da ukiselite mladi luk da duže traje
Rolat sa makom i krem sirom
Domaće lepinje sa hrskavom šarenom koricom
Harmonika pita sa paradajzom, lukom i kačkavaljem