U trenucima kada se baš i ne osećamo poletno i zadovoljno, često posežemo za hranom koja pruža utehu. Neke namirnice zaista sadrže materije koje popravljaju raspoloženje. Međutim, nisu baš sve toliko zdrave, ali nekad nam je zaista potrebno da se prepustimo omiljenom ukusu i vratimo osmeh na lice.

Losos. Riba, a naročito losos, predstavlja neverovatan izvor bogatih sastojaka, ali i sreće. Ovo je, pre svega, zbog viskokg sadržaja omega 3 masnih kiselina, koje mogu da poprave raspoloženje i otklone blaže simptome depresije. Masnije ribe takođe sadrže vitamin B12, koji može podtaći proizvodnju serotonina, hormona sreće.

Spanać. Zajedno sa drugim zelenim povrćem, spanać sadrži dosta folne kiseline , poznate po tome što smanjuje umor i otklanja simptome depresije. Spanać sadrži i dosta magnezijuma, koji igra veoma važnu ulogu u održavanju optimalnog nivoa serotonina.

Živina. Piletina i ćuretina sadrže nekolko amino kiselina koje će vam pomoći da održite dobro raspoloženje. Na prvom mestu je tritofan, koji pomaže u produkciji serotonina. Međutim, budite oprezni, previše ove kiseline može vas učiniti tromim. Druga kiselina je tirozin, koji organimu pomaže da se izbori sa stresom.

Mleko. Pored toga što je bogato korisnim materijama, mleko ima uticaj na naše raspoloženje. Sadrži jod, koji je važan za funkcionisanje štitne žlezde. Tiroidna žlezda svojim hormonima reguliše brojne procese u telu, uključujući i naše raspoloženje. Mleko izaziva osećaj sreće i zbog prisustva proteina surutke, koji smanjuje uznemirenost.

Brazilski orah. Poput mleka, brazilski orah pozitivno utiče na funkcionisanje tiroidne žlezde. To je zbog toga što sadrži dosta selena, materije koja telu pomaže da normalno funkcioniše i obično se nalazi u biljkama. Odlična stvar je što selen deluje gotovo momentalno, pa je brazilski orah savršen izbor ukoliko želite brze rezultate.

Čokolada. Postoji razlog zbog kog se osećamo tako dobro dok jedemo čokoladu. Glavni krivci su supstance pod nazivom N-aciletanoloamini. oni stimulišu veze u mozgu kaoko bi se izlučili endorfini - supstance koje telo oslobađaju bola i izazivaju osećaj zadovoljstva. Taj osećaj spokoja i sreće je veoma značajan i za kardiovaskularno zdravlje. Ipak, nemojte preterivati, preporučena dnevna doza je samo 7 grama.

Čili. Iako deluje gotovo neverovatno, naročito osobama koje ne vole začinjenu hranu, ljute namirnice vam mogu pružiti osećaj sreće i spokoja. Sve je to zahvaljujući sastojku  kapsaicinu, koji daje čiliju ljutinu. Ova supstanca izaziva bol u ustima i nosu, mozak zatim dobija informaciju da telo pati, pa luči endorfin.

Med. Ova poslastica je svakako zdravija od šećera, a pored toga i popravlja raspoloženje. To je zbog toga što sadrži kemferol i kercetin, materije koje ublažavaju simptome depresije.

Kokos. Ovo tropsko voće sadrži visok nivo triglicerida koji će vam osigurati dobro raspoloženje. Pored toga, ove masti i pozitivno utiču na zdravlje mozga. Ipak, nije kokos zdrav u svakom obliku, poslastice i kokosovo mleko se baš ne preporučuju. Najazdraviji su sveži komadi kokosa.

Pasta. Testenine i druga hrana bogata ugljenim hidratima takođe utiče pozitivno na vaše raspoloženje. Ova jela se ne zovu ez razloga hrana za utehu. Ugljeni hidrati polako oslobađaju energiju dok nam popravljaju raspoloženje i čine nas zadovoljnim. Štaviše, pasta je bogata proteinima koji sadrže dve važne amino kiseline  - L-feni-lalanin i tritofan. Ove materije potpomažu oslobađanje endorfina. važno je da zapamtite da su testenine napravljene od brašna od celog zrna daleko zdravije.