Kada bi se birala mis voća, jagoda bi sasvim sigurno bila pri vrhu, ako ne i na samom vrhu pijedastala.

Neodoljivog izgleda, divnog mirisa i zanosnog ukusa su tri atributa koje je moguće izdvojiti na prvu loptu. Retki su ljudi koji ovo voće ne vole.

Najlepše su svakako sveže i u sezoni, mada sasvim smo sigurni da se ne može naći nijedan strastveni sladokusac koji bi se pobunio u slučaju da se jagode nađu kao glavni sastojak neke voćne torte ili kolača.

Jednostavno, jagode su nezamenjive i u toj priči.

Ipak, da li znate koliko je ovo voće zdravo?

Za svaki slučaj, otkrivamo vam i sva veoma korisna svojstva koje jagode imaju.

Jagode - nisu samo ukusne kao voće ili u torti, imaju i lekovita svojstva
Foto: Shutterstock shutterstock_476008390

Lekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena.

Na primer, ako vas muči glavobolja, umesto aspirina, pojedite nekoliko jagoda jer ovo predivno voće ima svojstva analgetika.

Ukoliko želite da se od ranog jutra osećate odmorno i energično, onda jagode konzumirajte pred spavanje, naravno bez dodatka šećera i šlaga. Odlične su za čišćenje organizma od nagomilanih toksina.

Veoma su efikasno sredstvo protiv opekotina, a bogate su i vitaminima C, A kao i gvožđem i folnom kiselinom.

U svakom slučaju, sa ovim slatkim zadovoljstvom nikada nije dosadno.

Možete ih pripremati u kombinaciji sa drugim voćem, kao dodatak sladoledu, zatim kao odličnu voćnu tortu, ali i uživati u njihovom ukusu bez ikakvih dodataka.

Takođe, zanimljivo je i to da one ne moraju biti crvene, već postoji i određena vrsta jagoda žute boje.

Da li je osećaj isti kada pojedete žutu jagode, ostaje da procenite sami.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  

Izvor: Gastrovodič.rs