Omiljeno povrće u svetu svakako je krompir, posebno dok je mlad.

Jednogodišnja zeljasta biljka danas je prisutna u svakom kutku planete, potiče iz Perua, a u Evropu je stigla sa španskim moreplovcima pre četiri veka.

Prženi, kuvani, pečeni, kao prilog ili deo salate mladi krompirići su jednako ukusni kako god ih pripremili.

Ako ste se ikada zapitali zbog čega su tako slatki, evo odgovora - njihov šećer još nije postao skrob. Ono što ih čini neodoljivim je njihov ukus, kao i tanka hrskava kora. Ovo ukusno povrće se može naći u sezoni od aprila do jula.

Kada birate mlade krompiriće, najbolje je da uzimate one koji su čvrsti i bez oštećenja. Takođe, krompirići koji nisu oprani mogu duže da stoje, a da se ne pokvare.

Nije ih potrebno ljuštiti, ali ako baš želite, to možete učiniti tako što ćete ih obrisati grubljom stranom sunđera ili žicom za pranje suđa.

Krompir se izuzetno lako uzgaja, čak i na neplodnom i suvom tlu, a plodovi mogu da se jedu tokom cele godine i da se pripremaju na različite načine.

Bogat je ugljenim hidratima i skrobom, pogodan je za dete i one koji ne vole žitarice, budući da 100g krompira zamenjuje 40g hleba.

Osim toga, sadrži vitamine C i B grupe, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan, ali dragoceni sastojci su uglavnom koncentrisani u kori i neposredno ispod nje. Prilikom kuvanja ili pečenja najviše se gubi vitamin C, to možete da sprečite ako ga ne gulite. Sveži plodovi leče glavobolju i pospešuju zarastanje rane, a sok od svežih plodova koristi se za obnavljanje sluzokože želuca.

Mladi krompir ne morate dugo da kuvate, pečete ili pržite kao stari, brzo se priprema, odlično se slaže sa aromatičnim začinima, lako se vari i može da bude glavno jelo ili prilog.

100 grama mladog krompira sadrži:

58 kalorija

2,57 g proteina

12,44 g ugljenih hidrata

0,1 g masti

2,5 g celuloze

83,29 g vode

1,03 mg vitamina B3

0,3 mg vitamina B5

0,24 mg vitamina B6

11,4 mg vitamina C

30 mg kalcijuma

0,42 mg bakra

3,24 mg gvožđa

23 mg magnezijuma

38 mg fosfora

413 mg kalijuma

0,35 mg cinka

0,6 mg mangana

0,3 mg selena

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na InstagramuIzvor: nezavisne.com