Omiljeno povrće u svetu svakako je krompir, posebno dok je mlad.
Jednogodišnja zeljasta biljka danas je prisutna u svakom kutku planete, potiče iz Perua, a u Evropu je stigla sa španskim moreplovcima pre četiri veka.
Prženi, kuvani, pečeni, kao prilog ili deo salate mladi krompirići su jednako ukusni kako god ih pripremili.
Ako ste se ikada zapitali zbog čega su tako slatki, evo odgovora - njihov šećer još nije postao skrob. Ono što ih čini neodoljivim je njihov ukus, kao i tanka hrskava kora. Ovo ukusno povrće se može naći u sezoni od aprila do jula.
Kada birate mlade krompiriće, najbolje je da uzimate one koji su čvrsti i bez oštećenja. Takođe, krompirići koji nisu oprani mogu duže da stoje, a da se ne pokvare.
Nije ih potrebno ljuštiti, ali ako baš želite, to možete učiniti tako što ćete ih obrisati grubljom stranom sunđera ili žicom za pranje suđa.
Krompir se izuzetno lako uzgaja, čak i na neplodnom i suvom tlu, a plodovi mogu da se jedu tokom cele godine i da se pripremaju na različite načine.
Bogat je ugljenim hidratima i skrobom, pogodan je za dete i one koji ne vole žitarice, budući da 100g krompira zamenjuje 40g hleba.
Osim toga, sadrži vitamine C i B grupe, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan, ali dragoceni sastojci su uglavnom koncentrisani u kori i neposredno ispod nje. Prilikom kuvanja ili pečenja najviše se gubi vitamin C, to možete da sprečite ako ga ne gulite. Sveži plodovi leče glavobolju i pospešuju zarastanje rane, a sok od svežih plodova koristi se za obnavljanje sluzokože želuca.
Mladi krompir ne morate dugo da kuvate, pečete ili pržite kao stari, brzo se priprema, odlično se slaže sa aromatičnim začinima, lako se vari i može da bude glavno jelo ili prilog.
100 grama mladog krompira sadrži:
58 kalorija
2,57 g proteina
12,44 g ugljenih hidrata
0,1 g masti
2,5 g celuloze
83,29 g vode
1,03 mg vitamina B3
0,3 mg vitamina B5
0,24 mg vitamina B6
11,4 mg vitamina C
30 mg kalcijuma
0,42 mg bakra
3,24 mg gvožđa
23 mg magnezijuma
38 mg fosfora
413 mg kalijuma
0,35 mg cinka
0,6 mg mangana
0,3 mg selena
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem