Dinju treba jesti što više dok je ima, a za to postoji mnogo razloga!
Poseduje zavidnu količinu vitamina A neophodnog za dobar ten i vid, kao i vitamin C, a zajedno ova dva moćna antioksidansa štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja.
Možete je jesti u većim količinama, a bez bojazni mogu da je konzumiraju
i osobe sa viškom kilograma, jer u sto grama ima samo 34 kalorije, malo šećera bez obzira što je slatka, i čak 91 gram vode.
Poseduje dobitni par vitamina za dobru formu. U izobilju ima vitamina A,
neophodnog za ten i vid (u čemu posebno prednjači ananas dinja), kao i vitamina C.
Ova dva antioksidansa zajedno štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja.
Dinja je bogata i tiaminom, niacinom, vitaminom B6, folatima, pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor.
Neka nova istraživanja tvrde da beta karoten iz dinje pomažu u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića materice, želuca i oralnih formi.
Biljna vlakna povoljno deluju na čišćenje organizma od štetnih materija i predstavljaju pravi recept za lečenje nadutosti stomaka.
Kalijum, koga ima čak 300 miligrama u sto grama dinje, pomaže organizmu
da se oslobodi od viška natrijuma i na taj način snižava krvni pritisak.
Naravno, da bi se postigao efekat dinju treba jesti redovno.
Istovremeno, voda i kalijum iz dinje podstiču rad bubrega i pomažu u uklanjanju štetnih materija.
U narodnoj medicini ovaj plod predstavlja lek izbora za osveženje i psihičko smirenje. Naročito se preporučuje posle obilnog znojenja, jer organizmu nadoknađuje izgubljenu tečnost i potrebne minerale.
U narodnoj medicini dinju koriste i za uklanjanje upale žučnih i mokraćnih puteva, kao i kod uboda, opekotina i terapije bola. Koriste se i obloge od isceđenog soka dinje, ili se narendana kriška ili kora stavi na bolno mesto.
Izvor: stil.kurir.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus