Dinju treba jesti što više dok je ima, a za to postoji mnogo razloga!

Poseduje zavidnu količinu vitamina A neophodnog za dobar ten i vid, kao i vitamin C, a zajedno ova dva moćna antioksidansa štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja.

Možete je jesti u većim količinama, a bez bojazni mogu da je konzumiraju

i osobe sa viškom kilograma, jer u sto grama ima samo 34 kalorije, malo šećera bez obzira što je slatka, i čak 91 gram vode.

Poseduje dobitni par vitamina za dobru formu. U izobilju ima vitamina A,

neophodnog za ten i vid (u čemu posebno prednjači ananas dinja), kao i vitamina C.

Ova dva antioksidansa zajedno štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja.

Dinja je bogata i tiaminom, niacinom, vitaminom B6, folatima, pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor.

Neka nova istraživanja tvrde da beta karoten iz dinje pomažu u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića materice, želuca i oralnih formi.

Biljna vlakna povoljno deluju na čišćenje organizma od štetnih materija i predstavljaju pravi recept za lečenje nadutosti stomaka.

Kalijum, koga ima čak 300 miligrama u sto grama dinje, pomaže organizmu

da se oslobodi od viška natrijuma i na taj način snižava krvni pritisak.

Naravno, da bi se postigao efekat dinju treba jesti redovno.

Istovremeno, voda i kalijum iz dinje podstiču rad bubrega i pomažu u uklanjanju štetnih materija.

U narodnoj medicini ovaj plod predstavlja lek izbora za osveženje i psihičko smirenje. Naročito se preporučuje posle obilnog znojenja, jer organizmu nadoknađuje izgubljenu tečnost i potrebne minerale.

U narodnoj medicini dinju koriste i za uklanjanje upale žučnih i mokraćnih puteva, kao i kod uboda, opekotina i terapije bola. Koriste se i obloge od isceđenog soka dinje, ili se narendana kriška ili kora stavi na bolno mesto.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stil.kurir.rs