Leti niko ne voli da provodi mnogo vremena u kuhinji. Posežemo za jelima koja su gotova za nekoliko minuta, ali nešto je teže paziti i na to da ujedno budu i dobra za naš organizam. Pečurke su jedna od namirnica koja ujedinjuju i brzu pripremu i mnogo prednosti za zdravlje našeg organizma.
Bilo da se nalaze u omletima, supama, kao dodatak testenini ili brzinski pečene na žaru, pečurke su često deo naših jelovnika, i to neovisno o sezoni. Ali osim što su lako dostupne i brzo se pripremaju, njihova redovna konzumacija može značajno pridoneti zdravlju čitavog organizma. Obiluju mineralima poput selena, kalijuma, gvožđa, bakra i fosfora, a sve su to esencijalne stvari koje se ne nalaze često u namirnicama koje nisu životinjskog porekla.
1. Čuvaju zdravlje mozga
Pečurke, između ostalog, sadrže antioksidanse kao što su ergotionein i glutation, a prema istraživanju naučnika oni pomažu u prevenciji Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Zato predlažu da se jede barem pet komada pečuraka dnevno, počevši od mladosti, kako bi se smanjio rizik od kasnijih neuroloških oštećenja.
2. Održavaju mladolik izgled
Već ranije spomenuti antioksidansi ergotionein i glutation imaju svoju funkciju i u očuvanju spoljašnjeg izgleda. Naime, kada su oni kombinovani u nekoj namirnici, pojačava se njihovo dejstvo pa štite organizam ne samo od bolesti nego i od uticaja psihološkog stresa, koji nepovratno utiče na naš izgled odnosno na stvaranje bora. Zato ako uvrstite pečurke na jelovnik to može biti jeftiniji način očuvanja mladolikog izgleda.
3. Osnažuju kosti
Naiđete li u radnji na pakovanje pečuraka na kojem stoji oznaka UVB, bez imalo razmišljanja stavite ih u svoju korpu. Zašto? Oznaka UVB ukazuje na to da su pečurke tokom svog rasta bile izložene sunčevoj svetlosti, što nije uvek slučaj, pa su time spoj nazvan ergosterol pretvorile u vitamin D, koji je neophodan ne samo za našu kožu nego i za zdravlje kostiju.
Posebno ih je važno uvrstiti u jelovnik ako inače ne jedete ili ne smete jesti namirnice koje obiluju kalcijumom poput mleka i mlečnih proizvoda zbog intolerancije na laktozu, kao i ako vam je dijagnostikovan manjak vitamina D.
4. Povoljno utiču na zdravlje srca
Pečurke se često poslužuju kao dodatak glavnim jelima, a zasigurno ste primetili da u toj kombinaciji čitavo jelo ima bolji ukus. Naime, pečurke sadrže glutamatne ribonukleotide koji im daju taj kiselkaso-slankasti okus. Ali najbolje od svega je to što jedna šaka pečuraka sadrži svega 5 grama soli, vrlo malo masti i svega 25 kalorija te se tako ne opterećuje kardiovaskularni sistem, a time ni srce kao njegovo središte.
5. Opskrbljuju energijom
S obzirom na to da pečurke obiluju vitaminima kompleksa B, i to riboflavinom, folnom kiselinom, tiaminom, pantotenskom kiselinom i niacionom, pomažu u preradi drugih namirnica koje unosimo u svoj organizam. To znači da uz njihovu pomoć telo lakše i brže apsorbira energiju koju dobijamo od sve hrane koju jedemo.
Kad se uzmu u obzir sve te dobrobiti, kao i činjenica da se pečurke ubrajaju u najzdravije namirnice sveta, preostaje nam još samo odlučiti koje ćemo jelo s pečirkama danas spremiti. Brzi omlet zvuči kao dobra ideja.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem