1. Parmezan
Za proizvodnju poznatog tvrdog sira koristi se enzim kimozim ili teleće sirilo. Reč je o ekstraktu iz želuca mlade teladi koja ubrzava učvršćivanje mleka. Nekad je ovaj sastojak bio standardni deo proizvodnje svih tvrdih sireva, ali danas se očuvao samo kod nekih poput sira iz regije Parmigiano.
2. Crvene bombone
Proizvođači koji žele da izbegnu stavljanje veštačkih boja u slatkiše i hranu intenzivne crvene boje (sve od jogurta do crvenih žele bombona) koriste enzim karmin. Ovaj crveni pigment izvlači se iz kukaca, tačnije iz biljnih ušiju.
3. Jogurt
Želatin osigurava želatinoznu strukturu u pripremi kolača, ali i u industrijskoj proizvodnji nekih vrsta jogurta, gumenih bombona, pa čak i vitaminskih suplemenata. Reč je pak o aditivu koji se proizvodi od kože, kostiju i vezivnog tkiva životinja. Ako tražite pravu vegetarijansku alternativu želatinu, birajte prah agar koji je biljnog porekla.
4. Beli šećer
Većina belog kristalnog šećera se rafinira uz pomoć nagorenih životinjskih kostiju. Iako u vrećici šećera gotovo nikada nećete naići na njihove tragove, osobe koje se čvrsto drže veganskih i vegetarijanskih pravila izbegavaju beli šećer jer su u njegovoj proizvodnji korišćeni delovi životinja.
5. Pivo i vino
Da bi pročistili višak kvasca iz piva ili vina, u proizvodnji ovih omiljenih alkoholnih napitaka ponekad se koristi riblji mehur. Uz to, retko kada će taj sastojak biti naveden na deklaraciji, jer se mehur koristi za filtraciju piva i vina, odnosno nije sastavni deo pića.
6. Zdravi sokovi
Voćni sokovi, mlečni napici i drugi proizvodi s dodanim omega 3 masnim kiselinama obično se reklamiraju kao proizvodi koji čuvaju krvni sistem. Međutim, omega 3 masne kiselina u mnogo slučajeva su izvađene iz riba poput sardina ili bivaju ekstrahirane iz ribe poput sardina.
7. Čips
Čak i ako ne kupujete hrskavi čips s ukusom mesnih delikatesa, imajte na umu da neki proizvođači ovih popularnih grickalica u proizvodnji koriste pileću masnoću i enzime iz svinjskog mesa. Takođe, iako se čips prži u biljnom ulju, nekad im se dodaje životinjska masnoća da bi postigli onaj dimljeni mesni ukus.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem