Umesto lekova vi na prirodan način pobedite bol, a ovi začini će vam pomoći u tome.
1. Kurkuma
Najbolja za: bolove u stomaku, sindrom iritabilnih (nervoznih) creva i depresiju.
Zašto je lekovita? To je začin koji oboji svako jelo u lepu žutu boju. Glavni je sastojak kurkumin, koji ima antiupalne karakteristike. U jednoj studiji pokazalo se da kurkumin uklanja bol u predelu želuca jednako dobro kao ibuprofen. Druga studija pokazala je da smanjuje simptome sindroma iritabilnih (nervoznih) creva i upale za 50 posto, a pokazala se efektnom i u suzbijanju depresije.
Kako je uzimati: Dodajte pola kašičice tog začina u hranu svaki dan, a posebno uz jela koja sadrže masnoću i crni biber jer ti sastojci podstiču njenu apsorpciju.
Budite oprezni: Patite li od dijabetesa, porazgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uvrstite kurkumu na jelovnik. U kombinaciji s lekovima za dijabetes možete dosta spustiti šećer.
2. Crni biber
Najbolji za: bolove u želucu, probavne probleme, pa čak i artritis.
Zašto je lekovit? Crni biber prirodni je lek koji se koristi u kineskoj medicini već stotinama godina. Sadrži piperin koji se smatra analgetikom, a povećava i apsorpciju hranljive vrednosti u organizmu.
Kako ga uzimati? Sveže samleveni crni biber dodajte svom ručku ili večeri kako biste bili sigurni da dobijate maksimum korisnih vrednosti iz njega.
Budite oprezni: Piperin može usporiti razgradnju nekih lekova za bolesti srca i probleme s epilepsijom, pa svakako porazgovarajte s lečnikom ako planirate uzimati veće količine crnog bibera.
3. Menta
Najbolja za: gastritis i opuštanje grčeva u crevima.
Zašto je lekovita? Ovo je odličan lek protiv grčeva i bolova u crevima jer sadrži mentol i menton koji prirodno opuštaju.
Kako je uzimati? Jednu kašičicu sušene mente u listićima prelijte s 200 ml vruće vode. Pustite da tako odstoji 10 minuta, procedite od tečnosti i pijte taj čaj tri puta dnevno između obroka.
Budite oprezni: Menta može pogoršati žučni kamen i simptome osoba koji pate od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), pa porazgovarajte sa svojim lekarom ako imate takvih tegoba.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus