Umesto lekova vi na prirodan način pobedite bol, a ovi začini će vam pomoći u tome.

1. Kurkuma

Najbolja za: bolove u stomaku, sindrom iritabilnih (nervoznih) creva i depresiju.

Zašto je lekovita? To je začin koji oboji svako jelo u lepu žutu boju. Glavni je sastojak kurkumin, koji ima antiupalne karakteristike. U jednoj studiji pokazalo se da kurkumin uklanja bol u predelu želuca jednako dobro kao ibuprofen. Druga studija pokazala je da smanjuje simptome sindroma iritabilnih (nervoznih) creva i upale za 50 posto, a pokazala se efektnom i u suzbijanju depresije.

Kako je uzimati: Dodajte pola kašičice tog začina u hranu svaki dan, a posebno uz jela koja sadrže masnoću i crni biber jer ti sastojci podstiču njenu apsorpciju.

Budite oprezni: Patite li od dijabetesa, porazgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uvrstite kurkumu na jelovnik. U kombinaciji s lekovima za dijabetes možete dosta spustiti šećer.

2. Crni biber

Najbolji za: bolove u želucu, probavne probleme, pa čak i artritis.

Zašto je lekovit? Crni biber prirodni je lek koji se koristi u kineskoj medicini već stotinama godina. Sadrži piperin koji se smatra analgetikom, a povećava i apsorpciju hranljive vrednosti u organizmu.

Kako ga uzimati? Sveže samleveni crni biber dodajte svom ručku ili večeri kako biste bili sigurni da dobijate maksimum korisnih vrednosti iz njega.

Budite oprezni: Piperin može usporiti razgradnju nekih lekova za bolesti srca i probleme s epilepsijom, pa svakako porazgovarajte s lečnikom ako planirate uzimati veće količine crnog bibera.

3. Menta

Najbolja za: gastritis i opuštanje grčeva u crevima.

Zašto je lekovita? Ovo je odličan lek protiv grčeva i bolova u crevima jer sadrži mentol i menton koji prirodno opuštaju.

Kako je uzimati? Jednu kašičicu sušene mente u listićima prelijte s 200 ml vruće vode. Pustite da tako odstoji 10 minuta, procedite od tečnosti i pijte taj čaj tri puta dnevno između obroka.

Budite oprezni: Menta može pogoršati žučni kamen i simptome osoba koji pate od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), pa porazgovarajte sa svojim lekarom ako imate takvih tegoba.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: punkufer.hr