Kada osetite prve znake bola u grlu, potrebno je da odmah preduzmete mere za lečenje bolesti. Samo će tada biti moguće da prekinete proizvodnju štetnih bakterija. Naravno, to ne isključuje posetu lekaru i uzimanje lekova, prepisanih od strane lekara.
Za ovo lečenje je potrebna cvekla. Ona je koren koji ne samo što lako može da izađe na kraj sa upaljenim grlom, nego je u praksi odlično sredstvo za upaljeno grlo.
Svojstva cvekle:
– smanjuje upaljeno grlo i olakšava otok grla
– ima antimikrobni efekat
– olakšava bol
– jača imunitet
– povećava elastičnost kapilara i normalizuje snabdevanje krvlju
Za lečenje se koristi svež sok od cvekle. On se dobija uz pomoć aparata za ceđenje soka ili blendera.
1. Efikasan recept za upaljeno grlo
Pomešajte 200 ml soka od cvekle sa 1 supenom kašikom jabukovog sirćeta. Dobijenu smesu ugrejte na pari ili u mikrotalasnoj do 30-35 stepeni. Čistite grlo ovom smesom najmanje 6-7 puta dnevno dok se potpuno ne oporavite.
2. Za gnojnu anginu se preporučuje žuborenje sa rastvorom soka od cvekle i luka. Razredite sok od cvekle sa vodom jednake količine. U 150 ml od smese dodajte 1 supenu kašike soka od luka. Perite grlo na svaka 3 sata, ne manje.
3. Sok od cvekle je odlično sredstvo kod prehlade. Pomešajte sok od cvekle i vodu u jednakoj razmeri i dodajte malo meda. Stavite po 4 kapljice u svaku nozdvu, 4 puta dnevno u trajanju od 5 dana.
4. Lek za virusnu anginu: Pomešajte sok od cvekle sa 100 ml vode i 1 kašičicom soka od limuna. Sa ovom smesom ispirajte bolno grlo bar 5-6 puta dnevno.
5. Kod hroničnog tonzilitisa se preporučuje da pijete bujon od cvekle. 1 kg oprane (pečene) cvekle kuvajte u 2 litre vode. Uzimajte bujon 3 putna dnevno po 50 ml, takođe i grguljajte. Čuvajte bujon u frižideru, a pre korišćenja zagrejte.
Kontraindikacije: Preparate od cvekle ne treba da uzimaju osobe alergične na neke komponente biljke. Osobe koje pate od gastritisa, uroliziaze, dijabetesa i osteoporoze, pre upotrebe cvekle kao leka treba da se posavetuju sa lekarom.
Izvor: bonapeti.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus