Osobe koje uživaju u ljutoj hrani mogu iskoristiti i brojne prednosti pikantnih jela. Evo zbog čega se preporučuje ljuta hrana u umerenim količinama.
Pomaže pri mršavljenju
Dodatno začinjena hrana dovodi do smanjenja telesne težine. Istraživanja su pokazala da ljuti feferoni sadrže kapsaicin, sastojak koji ima termogeni učinak, kojim pomaže telu da sagori više kalorija.
Sprečava rak
Istraživanja su pokazala da kapsaicin u ljutim feferonima ubija ćelije raka. Ovo ljuto povrće takođe pomaže u borbi protiv prehlada, služi kao prevencija moždanog udara, a sprečava i gojaznost.
Štiti srce
Ljute papričice štite od bolesti kardiovaskularnog sistema, smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara, a smanjuju i štetni utjecaj lošeg holesterola.
Snižava krvni pritisak
Naučno je dokazano da ljute papričice snižavaju krvni pritisak i opuštaju krvne sudove.
Oslobađa od besa
Ljuta hrana potiče proizvodnju serotonina, hormona zbog kojeg se ljudi osjećaju dobro. Zbog toga je korisna u borbi protiv depresije.
Izvor: klix.ba
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus