Osobe koje uživaju u ljutoj hrani mogu iskoristiti i brojne prednosti pikantnih jela. Evo zbog čega se preporučuje ljuta hrana u umerenim količinama.

Pomaže pri mršavljenju

Dodatno začinjena hrana dovodi do smanjenja telesne težine. Istraživanja su pokazala da ljuti feferoni sadrže kapsaicin, sastojak koji ima termogeni učinak, kojim pomaže telu da sagori više kalorija.

Sprečava rak

Istraživanja su pokazala da kapsaicin u ljutim feferonima ubija ćelije raka. Ovo ljuto povrće takođe pomaže u borbi protiv prehlada, služi kao prevencija moždanog udara, a sprečava i gojaznost.

Štiti srce

Ljute papričice štite od bolesti kardiovaskularnog sistema, smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara, a smanjuju i štetni utjecaj lošeg holesterola.

Snižava krvni pritisak

Naučno je dokazano da ljute papričice snižavaju krvni pritisak i opuštaju krvne sudove.

Oslobađa od besa

Ljuta hrana potiče proizvodnju serotonina, hormona zbog kojeg se ljudi osjećaju dobro. Zbog toga je korisna u borbi protiv depresije.

Izvor: klix.ba