Dijeta za oblikovanje tela je osmišljena tako da odgovara potrebama metabolizma svakog pojedinog tipa. Za svaki od obroka može se uzeti bilo koje od predloženih jela iz grupe.

Atletski tip

Doručak

Dve kriške dvopeka s pola svežeg kravljeg sira, salatom od paradajza i jedna breskva ili pečeno ili kuvano jaje, parče tost hleba, paradajz, čaša soka od pomorandže ili voćna salata, zobene pahuljice s mlekom i voćni kolač.

Ručak

Crni ili raženi hleb, zelena salata s paradajzom i celerom, kuvana šunka, jabuka ili 100 g tunjevine iz konzerve, velika činija zelene salate, sir, sveže voće ili raženi hleb, nemasni svinjski odrezak, salata i jedna banana.

Večera

Goveđi odrezak, šoljica kuvanog pirinča i voće po želji ili špagete začinjeni peršunom, belim lukom i uljem, zelena salata, sveže voće ili povrće kuvano na pari (kupus, šargarepa, grašak, boranija) s pireom od krompira, sveže voće.

Kruškoliki tip

Doručak

Griz na mleku, šest jagoda ili ovsene pahuljice s mlekom, jedna banana ili dve kriške tost hleba s paštetom.

Ručak

100 g tunjevine iz konzerve, zelena salata s paradajzom, voće ili integralno pecivo, kuvana jaja, salata od krastavaca, voćni sok ili sveže voće ili salata od krompira, voćni sok ili voće.

Večera

100 g nemasnog odreska, pire od krompira, kuvano povrće (karfiol, šargarepa, boranija, grašak) sveže voće ili pržena riba, kuvani krompir, kuvano povrće (blitva, španać), voće.

Bucmasti tip

Doručak

Pomorandža, jabuka, ovsene pahulje s mlekom, voćni kolač ili dve kriške tost hleba sa salatom od paradajza i zelenom salatom, breskva ili dve kriške tost hleba sa 50 g sardina iz konzerve, salata od paradajza i luka, voćni sok ili sveže voće.

Ručak

150 g kuvane ribe, krompir, zelena salata, sveže voće ili voćni sok ili mešana salata od raznog povrća (ili kuvano povrće), crni hleb, voće ili voćni sok ili pečena pileća prsa, zelena salata začinjena limunom, voće

Večera

Pečeni odrezak, zelena salata, voće ili pečeno pile, zelena salata, kivi ili ražnjići od piletine, pola šoljice kuvanog pirinča, zelena salata.

Visoki tip

Doručak

Ovsene pahulje, nemasno mleko, jogurt, banana i jagode ili nemasni sir, dve kriške tost hleba i voćni sok ili dve kriške crnog hleba s paštetom i voće.

Ručak

Sendvič od raženog ili crnog hleba s hladnom piletinom i malo majoneza, neograničena količina salate, voćna salata ili dve kriške crnog hleba i 30 g feta sira, salata od paradajza, voće ili salata od paradajza, krastavaca, paprike i luka, dve kriške hleba, mandarina.

Večera

Salata od piletine, šoljica kuvanog pirinča ili špagete s bolonjeze sosom (više junećeg mesa), zelena salata, breskva ili prženi svinjski odrezak s povrćem, kuvani krompir.

I za kraj imajte na umu da nijedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše zdravlje. Zato, pre nego se posvetite "novom" režimu ishrane, potražite savet svog lekara.

Izvor: ordinacija.hr