Ovo su odlične vesti za sve ljubitelje ovog voća. Pretpostavlja se da razlog toga, zašto sok od pomorandže sprečava pojavu srčanog udara, leži u fitonutrijentima, zvanim hesperidin koji povećavaju protok krvi kroz telo.
Koristeći uređaj, Doppler fluksimetar, naučnici mogu da izmere protok krvi kroz telo, uz pomoć laserksog snopa.
Ukoliko se recimo ljudi spoje sa ovom mašinom i da im se rastvor koji sadrži veliku količinu hesperidina, koji se inače nalaze u dve čaše soka od pomorandže, njihov krvni pritisak će se smanjiti, a protok krvi kroz telo povećati.
Međutim, alternativa, još bolja i prirodnija je ta, da osobe konzumiraju pravi sok od pomorandže. I naravno, rezultati su bolji.
Ali kako bismo bili sigurni u neverovatno dejstvo ovog soka nije nam potreban uređaj koji će to izmeriti.
U jednom projektu, naučnici su izabrali žene koje pate od malaksalosti što je reakcija na vremenske promene (ovim ženama su ruke i prsti često hladni). Takođe protok krvi kroz telo kod ovih učesnica je bio ralativno slab. One su smešetene u klimatizovanu sobu, gde se i sproveo eksperiment. Onima koje su bile deo istog, dato je da piju rastvor koji sadrži citrusove fitonutrijente, dok je druga, kontrolna grupa pila prerađeni sok od pomorandže (veštački ukus).
Dokazano je da je ženama iz druge grupe bilo hladnije, a uzrok tome je taj što im je pao pritisak, a temperatura delova tela, u ovom slučaju prstiju, bila je znatno niža.
Ovo je suprotno rezutatima kod onih žena koje su pile citrusov sok. Njihova tempertaura tela ostala je stabilna.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus