Ne morate trošitii velike svote novca na kozmetičke preparate protiv bora. Neka hrana može obrisati tragove godina s vašeg lica.

Borovnice

Voda, kreme na bazi retinola, izbegavanje sunca kad je ono najjače i dobra ishrana najbolje kožu štite od preuranjenog starenja, slažu se dermatolozi. U dnevni jelovnik preporučuje se da se uvrste borovnice koje su osim za moždane vijuge dobre i za kožu. One su bogate polifenolom, antioksidansima koji čuvaju elastičnost kože, podstiču proizvodnju kolagena i ublažavaju bore.

Losos

On je bogat omega-3 masnim kiselinama koje sprečavaju crvenilo i natečenost kao i isušivanje kože. Suva koža lakše puca zbog čega se i bore pojave pre vremena. Preporučuje se konzumiranje lososa najmanje dva puta nedeljno.

Soja

Redovno konzumiranje soje smanjuje pojavu sitnih bora oko očiju, potvrdila su istraživanja. Već nakon šest meseci redovnog konzumiranja ispitanici su primetili prve promene, a osim bora, soja je ublažila i tamne podočnjake.

Kelj

Ovo povrće bogato je luteinom koji pomaže koži u boljem snabdevanju kiseonikom i vitaminom A koji sprečava preuranjeno starenje i poboljšava tonus kože. Odličan je izbor za svaki dan jer se može dodati jelima, salatama i smootiejima.

Nar 

On sadrži sastojke koji se uspešno bore s borama. Elaginska kiselina sprečava delovanje slobodnih radikala koji uništavaju kožu, punikalagin podstiče proizvodnju kolagena i vitamin C, koji kožu štiti od oštećenja od sunca.

Šargarepa

Ona pomaže u "peglanju" bora i idealna je za suvi tip kože. Šargarepa je bogata vitaminima A i C koji sprečavaju oštećenja od slobodnih radikala, a draži i bioflavonoide koji pomažu u dužem zadržavanju vode u koži.

Akai bobice

One imaju dvostruko više antioksidansa od borovnica i sadrže omega-3, omega-6 i omega-9 kiseline koje deluju protiv upalno. Te kiseline vlaže kožu i sprečavaju njeno isušivanje i jačaju mišićno tkivo čime se smanjuje rizik od bora.

Jabuke

One su bogate vitaminima A, C i E koji štite organizam od slobodnih radikala odgovornih za starenje kože. Takođe sadrže pektin koji poboljšava tonus kože i smanjuje rizik od preuranjenih bora. Preporučuje se da se uzima jedna jabuka na dan.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: 24sata.hr