Bogat hranljivim sastojcima, kikiriki vam donosi brojne zdravstvene blagodeti. Po želji ga možete konzumirati u njegovom sirovom i pečenom izdanju, od kojih je prvi svakako preporučljiviji. Visoko kaloričan sa svih 20 amino kiselina, kikiriki je odličan stimulator imunog sistema. Bogat vitaminima, mineralima i biljnim jedinjenjima, doprinosi prevenciji brojnih bolesti.

Kikiriki čuva vaše srce

Kikiriki smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, a poznato je da on dovodi do povećanja pritiska u krvnim sudovima. Ekstrakt kikirikijeve ljuske bogat je polifenolom koji smanjuje upalu koja uzrokuje bolesti srca. Takođe kikiriki ima antioksidantna svojstva koja se bore protiv bolesti srca, budući da sadrži resveratrol. Redovan unos kikirikija u organizam smanjuje trigliceride, promovišući zdravlje srca.

Kikiriki pomaže pri gubitku težine 

Iako vrlo kaloričan kikiriki doprinosi gubitku kilograma, umesto njihovom taloženju, pre svega jer predstavlja energetski gustu hranu. Konzumacija kikirikija između obroka je poželjna kako bi se smanjila potreba za unošenjem dodatnih kalorija u organizam u toku dana. Kikiriki izaziva jači osećaj sitosti kada se konzumira sam, nego uz obrok.

Kikiriki može sprečiti pojavu kamena u bubregu i žuči 

Konzumacija kikirikija povezana je sa manjim rizikom od žučnog i bubrežnog kamenca. Brojne studije su pokazale da redovan unos kikirikija u organizam smanjuje probleme sa kamenjem u žuči i bubrezima, čak i kada je reč o vrlo maloj količini, odnosno jednoj šolji kikirikija dnevno.

Kikiriki pomaže pri kontroli šećera u krvi

Dodavanje kikirikija ili kikiriki putera obrocima ne povisuje nivo šećera u krvi. Šta više ako ih konzumirate uz vaš redovan obrok možete stabilizovati nivo šećera u krvi. Kikiriki stvara vrlo nisko glikemijsko opterećenje, zbog čega je i prozvan super-hranom za dijabetičare. Vlakna koja se nalaze u kikirikiju zaslužna su za smanjenje nivoa šećera u krvi.

Kikiriki smanjuje rizik od kancera 

Visok unos kikirikija (zajedno sa drugim orašastim plodovima) povezan je sa smanjenjem rizika od raka debelog crva. Izoflavoni, receveratrol i fenolna kiselina koji se nalaze u kikirikiju imaju antikancerogena dejstva što znači da znatno smanjuju mogućnost oboljevanje od ove opake bolesti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: zenskimagazin