Saznajte kako beli luk, đumbir, kiseli kupus i ulje crnog kima pozivtivno utiču na vaš organizam. Uz pomoć ovih namirnica možete da ojačate imunitet, pobedite prehladu, snizite holesterol...

Beli luk 

Beli luk je bogat mineralima u tragovima kao što su gvožđe, bakar, selen, cink, sumpor i magnezijum. Takođe je bogat esencijalnim vitaminima i aminokiselinama što dodatno uvećava njegovo delovanje.

Nauka je potvrdila da ima antivirusna, antibakterijska i fungicidna svojstva. Snažan je antioksidans i jača imunitet. Naučna istraživanja pokazuju da je dobar pri lečenju dijabetesa, raka i bolesti srca. Snižava loš holesterol i pritisak i sprečava moždani udar.

Recept za jačanje imuniteta uz pomoć belog vina i luka 

Kiseli kupus 

Kiseli kupus je pun vitamina C i sadrži dosta minerala i vrednih sastojaka koji teraju sve bolesti. Odličan je čistač organizma, pa ga i nutricionisti obvezno preporučuju uz svinjsko meso. Diuretik je, štiti od opasnih bolesti, sprečava starenje, a rasol pomaže rad žuči i snižava šećer.

Đumbir

Zahvaljujući protivupalnim svojstvima đumbir može pomoći kod bola u zglobovima i mišićima jer deluje kao analgetik. Neke novije studije čak tvrde da može da ublaži simptome artritisa. Kod problema sa disanjem, alergija, prehlada ili kašlja đumbir može biti koristan jer poboljšava prohodnost disajnih puteva ublaživanjem simptoma stimulacijom sluznice. Napravite čaj od đumbira za inhalaciju.

Recept za vruć napitak od đumbira, limuna i meda 

10 recepata sa đumbirom 

Ulje crnog kima

Ulje crnog kima smatra se "tonikom" za ceo organizam, a pogotovo za imunitet, a ima i antibakterijsko i antiseptičko delovanje. Uz to, ulje crnog kima je i jedan od najpopularnijih prirodnih antihistaminika.

Crni kim – lek za hipertenziju, alergije, povišen šećer u krvi… 

Lekovitost crnog kima 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: ordinacija.hr