Tečnost koja nastaje prilikom proizvodnje sira narodni je lek koji se oduvek koristi za jačanje organizma, kao i lečenje bolesti. Surutku danas piju sportisti kako bi nadoknadili dnevnu potrebu za proteinima.

Preporučuje se onima koji pokušavaju da smršaju jer produžava osećaj sitosti. Neka istraživanja pokazuju da surutka može da ubrza metabolizam.

Surutka se često u nalazi u frižiderima pobornika zdrave ishrane, posebno ona od kozijeg mleka, a kako biste poboljšali njen ukus, možete je dodati u smuti sa bobičastim voćem, izblendirati sa jogurtom i đumbirom ili pomešati sa sokom od pomoranže ili grejpa.

Surutka se preporučuje zbog mnogo kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i joda, vitamina B grupe, esencijalnih aminokiselina...

Preventivno deluje kod upala, visokog pritiska, holesterola, hroničnog umora, iscrpljenosti organizma, a čuvar je i zdrave probave, podstiče pravilan rad štitnjače i vraća energiju.

Surutka pomaže u izgradnji mišića i sadrži minimalan broj kalorija; u 100 mililitara ima ih manje od 30. Prilikom kupovine surutke pokušajte da odaberete što prirodnije varijante koje ne sadrže štetne hormone, hemikalije i šećere.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: punkufer.hr