U moru reklama i preporuka koje se tiču zdravih proizvoda, niskokaloričnih ili namirnica bez šećera, može zaista biti teško odlučiti se za one koje najbolje odgovaraju našim potrebama. Pogledajte šta zaista podrazumevaju brojne oznake na ambalaži.
1. Kalorije. Grickalice i nezdrava hrana po svojoj prirodi sadrže dosta šećera i takozvanih praznih kalorija, a imaju malo nutritivnih vrednosti. Ako je vaša najveća briga brojanje kalorija, vodite računa o veličini porcije. Ponekad vas samo zalogaj vas može zasititi kao da ste pojeli celu porciju.
2. Masti. Vrsta masti je važnija od količine koja se nalazi u namirnicama. Termin "delimično hidrogenizovane" zapravo znači "trans masti" - i to je najnezdravija vrsta masti. Ova vrsta masti, pokazuju neka istraživanja, može povećati rizik od srčanih oboljenja, raka debelog creva i dijabetesa.
3. Natrijum. U prirodnom obliku ili ne, natrijum se nalazi u većini namirnica. Natrijum može povećati krvni pritisak, ali i rizik od moždanog udara. Ograničite dnevni unos natrijuma na 1.500 miligrama.
4. Vlakna. Vlakna se u prirodi mogu naći u hrani biljnog porekla (povrću, voću, mahunarkama orašastim plodovima i celim zrnima žitarica) i predstavlja jednu od najznačajnih materija za zdravlje ljudi. Uobičajena ishrana u proseku obuhvata samo 12 grama vlakana dnevno, ali žene bi trebalo da unose oko 35 grama, a muškarci 38 grama vlakana na dan. Zato kada čitate deklaraciju na ambalaži vodite računa i da proizvod ima dosta vlakana.
5. Šećer. Namirnice poput grickalica i slatkiša sinonim su za proizvode pune šećera. Zato izbegavajte visoko fruktozni kukuruzni sirup, kombinujte šećer ili druge ugljene hidrate sa proteinima kako biste izbegli nagli skok šećera u krvi. Pazite i na šećere koji nisu jasno označeni na deklaracijama, poput koncentrata voćnog soka ili kukuruznog sirupa.
Uobičajeni termini
Bez masti - proizvod sadrži manje od 0,5 grama masti po porciji.
Lajt - ovo znači da proizvod ima trećinu ili polovinu kalorija manje u odnosu na isti, klasičan proizvod, ili polovinu ili manje natrijuma od klasičnog proizvoda. Uporedite "lajt" verziju proizvoda sa originalom i videćete razliku.
Malo holesterola - proizvoda sadrži 20 miligrama (ili manje) holesterola i 2 grama (ili manje) zasićenih masnoća po porciji. Međutim, to ne znači da proizvod ima manje masnoća, ali ne bi trebalo da ima više od 13 grama masnoća.
Bez dodatog šećera - to ne znači da prizvod po prirodi ne sadrži šećer, već šećer nije dodat u toku proizvodnje.
Bez soli - ne znači da nema drugih izvora natrijuma u proizvodu, već samo da nije dodata so.
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima