Ako često koristite maslinovo ulje u ishrani, vodite računa da ga upotrebljavate na pravi način. Ovo su najčešće greške koje mogu umanjiti lekovita svojstva masliovog ulja.

Kupujete ulje u plastičnoj ambalaži

Najveći neprijatelji maslinovog ulja su plastična ambalaža, ali i prozirna staklena boca. Naime svetlost i vazduh u kontaktu s uljem kvare njegov kvalitet. Ulje treba čuvati u tamnim staklenim bocama što manjeg volumena kako bi prazan prostor iznad ulja, koji se stvara svakodnevnom potrošnjom, bio što manji zbog manje količine kiseonika koji nužno dovodi do neželjenih oksidacijskih procesa u ulju. Staklo ne upija niti otpušta bilo kakve mirise, lako se čisti, pruža potpunu zaštitu od kiseonika, ali ne i od svetlosti pa se preporučuje tamnije obojeno staklo koje apsorbuje ultraljubičastu svetlost.

Ulje se čuva u blizini izvora toplote

Staklenu flašu s maslinovim ulje treba držati podalje od izvora topliote poput šporeta ili direktnog dnevnog svetla. Naime, u ulju izloženom toploti polifenoli se brzo razgrađuju čime ulje gubi na kvalitetu. Najbolje je flašu s uljem držati u tamnom i hladnom prostoru, na primer u ostavi.

Pogledajte i 5 grešaka u pripremi piletine

Kvalitet ulja se ocenjuje bojom

Većina misli kako je boja maslinovog ulja indikator njegovog kvaliteta, ali boja zapravo pokazuje samo kada je maslina ubrana i kada je ulje ceđeno. Nijanse maslinovog ulja variraju od svetlo žute do tamno zelene, i svaka od njih je dobra. Ukoliko kupite ulje naglašene zelene boje možete biti sigurno jedino kako je bilo skladišteno na adekvatan način, u tamnoj boci i daleko od izvora svetlosti.

Verovanje da ista vrsta maslinovog ulja odgovara uz svaku hranu

Niz različitih vrsta maslinovog ulja na policama prodavnica većina ni ne primećuje. Međutim stručnjaci preporučuju da ekstra devičansko ulje možete koristiti za dinstanje i mariniranje, dok čisto devičansko ulje ima gorak ukus i idealno je u pripremi slanih jela, a kako ima jači ukus, dodaje određenu dubinu jelu.

Pogledajte i Greške koje često pravimo u pripremi jela

Maslinovo ulje se koristi na previsokoj temperaturi

Previsoka temperatura na kojoj zagrevamo maslinovo ulje uništava antioksidanse u njemu i menja mu ukus pa se ne preporučuje korišćenje na temperaturi iznad 200 stepeni. Za dinstanje se koristi niža temperatura, pa je maslinovo ulje odlično u tu svrhu, a kako bi najbolje sačuvala sva njegova hranljiva svojstva, najbolje ga je dodavati na kraju pripreme jela ili pre samog serviranja.

Predugo čuvanje maslinovog ulja

Prilikom kupovine ulja najveći je problem saznati kada je proizvedeno jer na etiketi retko koje ima upisan datum berbe maslina i proizvodnje. Upravo zbog toga, ne možete ni znati koliko je to maslinovo ulje staro. A maslinovo ulje starije od dve godine gubi većinu polifenola. Stoga se pridržavajte osnovnog pravila da ulje nakon otvaranja iskoristite u roku od godinu dana.

Neumerenost u korišćenju

Iako je vrlo zdravo i hranljivo, i maslinovo ulje je ipak ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti ima nizak nivo holesterola (loših masnoća). Isto tako, ono je snažan antioksidans visoke hranljive vrednosti na kojem će vam telo biti zahvalno.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr