Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana kao lek

Idealne namirnice za letnju detoksikaciju

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Ojačajte svoj imunitet i oslobodite organizam toksina.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Detoksikacija je važna kako biste izbacili toksine iz organizma i sačuvali zdravlje. S obzirom na to da su voće i povrće najbolje namirnice za to, sada je pravo vreme da očistite organizam od otrova.

Jabuke

Jabuke sadrže mnoge nutrijente, uključujući vitamine, minerale, hranljiva vlakna, flavonoide. Sadrže i pektin, rastvorljiva vlakna koja pomažu u izbacivanju aditiva i metala iz organizma. Florizin, koji se takođe nalazi u jabukama, pomaže izbacivanje toksina iz jetre.

Brokoli

Ova namirnica sadrži važne fitohemikalije. Kada žvaćete i varite brokoli, oslobađaju se D-glukarat i indol-3-karbinol – supstance koje su izuzetno korisne za detoksikaciju organizma.

Pogledajte i Kako da efikasno očistite organizam od toksina

Repa

Repa sadrži vitamine C, B3, B6 i beta-karoten, ali i važne minerale, poput: kalcijuma, cinka, gvožđa i magnezijuma. Osim što su ovi sastojci važni za izbacivanje otrova, dobri su za zdravlje jetre i žučne kese, organa koji, opet, imaju važnu ulogu u detoksikaciji.

Limun

Ova voćka oslobađa enzime koji rastvaraju toksine i tako ubrzava njihovo izbacivanje iz organizma. Preporučljivo je da svakog jutra pijete čašu limunade, jer će se tako u organizmu formirati alkali koji su važni za balansiranje kiselosti koju unosimo sa raznim drugim namirnicama.

Pogledajte i Top 12 napitaka za detoksikaciju i mršavljenje

Beli luk

Nije baš namirnica sa najlepšim mirisom, ali zato ima antivirusno i antiseptičko dejstvo. Beli luk uklanja opasne mikrobe iz organizma i na taj način umanjuje količinu toksina u ogranizmu.

Laneno seme

Laneno seme sadrži dosta vlakana, koja se vezuju za toksine i tako pomažu njihovo izbacivanje. Takođe je i odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje čitavog organizma.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: mondo.rs

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti